Politerno > Тернопільщина > Земельні схеми Тернополя. Частина друга: Загадки вулиці Веселої

Земельні схеми Тернополя. Частина друга: Загадки вулиці Веселої

  • 9 Листопада, 2019
  • 9459 Переглядів
  • 0

Вулиця Весела знаходиться неподалік Старого парку в Тернополі. По обидві сторони Веселої приватні садиби. На цій вулиці ведеться будівництво начебто звичайного житлового будинку. Так кажуть документи, посадовці.  Та глянеш – типова багатоквартирна будівля.

Як у звичайному саду в Тернополі збудувати багатоповерхівку? Як опинився контактний номер начальника одного з комунальних підприємств міської ради в документах приватної особи? Яким чином це пов’язано з начальником відділу земельних ресурсів ТМР і чому він буквально втікав від журналістів?..

У попередній частині

Крок за кроком у журналістському розслідуванні виникало безліч запитань. Клубок розкручувався і ниточки вели з Веселої через Коперника на Листопадову.

З’ясовувати деталі журналіст «Політерно» почав у минулому розслідуванні.

Читайте по темі: Земельні схеми Тернополя. Частина перша: Естакада, якої не буде.

Нагадаємо, у попередній частині розповідалося, що в догоду приватному підприємству «Допомога» ще 2004 році виділена земельна ділянка біля двоаркового мосту на вул. Бродівській.

На цій території біля «шостого магазину» передбачалося «старим» Генпланом Тернополя будівництво транспортної розв’язки у вигляді естакади. Завдяки внесеним змінам до Генплану в березні 2017-го року,наміри розвантажити транспортний потік біля двоаркового моста сесія міської ради буквально перекреслила. Перекреслила, оскільки власником ПП «Допомога» був депутат міської ради трьох скликань Михайло Джус.

Перед стартом будівництва на вул. Бродівській новим власником ПП «Допомога» стає Сергій Щеглецький. Він також є засновником та вигодонабувачем  від діяльності будівельної фірми ТОВ «Проф-Тер-Буд».

Та ж сама компанія Сергія Щеглецького будує житловий будинок на вул. Веселій.

«Мені дали проект і я побудував»

Здавалося би, будує, то нехай будує. Ця компанія не перша і не остання, що веде будівництво. Коли б не ряд деталей, які навіюють підозри, що дане будівництво схоже на земельну схему.  

– Там будується житловий будинок. Там є… висить паспорт об’єкта, і там житловий будинок. Там все написано, – каже Сергій Щеглецький.
– Це житловий будинок? Чи багатоквартирний житловий будинок? – запитання журналіста.
– Дивіться, це житловий будинок.
– З квартирами?
– Назва об’єкта житловий будинок. Будівництво житлового будинку.
– З громадськими приміщеннями?
– Так, з громадськими приміщеннями.  Замовником там є… Вам треба спілкуватися з замовником, а не зі мною. Мені дали проект і я побудував. Я ж не є замовником будівництва. Там все є на паспорті об’єкта.

Так, справді паспорт об’єкта висить на огорожі будівельного майданчика. На паспорті вказано, замовником будівництва є Дубик В. В.

За даними аналітичної системи «Юконтрол», Дубик Валентина Василівна є власником кількох приватних підприємств, які займаються купівлею-продажем нерухомого майна.  Зокрема, ПП «Оранж А», розмір статутного капіталу якого становить майже 1,05 млн. грн. Це підприємство створене ще в 2009 році.

У 2012-му ця особа з далеко не скромними статками отримує земельну ділянку, площею 0,0503 га, на вулиці Веселій. Цільове призначення ділянки – для ведення садівництва. Тобто під дачу майже в центрі міста.

Очевидно, плодові кущі й дерева пані Валентина Дубик не захотіла садити.

У листопаді 2013-го року сесія Тернопільської міської ради на прохання заявниці змінює цільове призначення цієї земельної ділянки.  Відтоді передбачається, що власниця 5 соток має право будувати житловий будинок.  Схоже місця досить для звичайної хати.

Втім, у пакеті документів на зміну цільового призначення є ряд цікавих деталей.

Чий номер телефону?

У заяві пані Валентини Дубик до міського голови Тернополя Сергія Надала, в якій вона просить затвердити проект землеустрою щодо зміни цільового призначення, вказаний начебто її контактний номер телефону.

По другій стороні зв’язку підняв трубку керівник комунального підприємства Тернопільської міської ради «Земельно-кадастрове бюро» Ігор Михайлович Грицай.

Власне, за тим номером і був здійснений дзвінок.

– То ви її й питайте (Валентину Дубик – ред.), чого вона записала (номер телефону – ред.). Може вона робила документи які. Я не знаю в тім моменті, – відповів по телефону Ігор Грицай.
– А з вами особисто не пов’язане це будівництво?
– А ну ще раз, ще раз повторіть. Яка то вулиця?
– Вулиця Весела, 7.
– Весела, 7? То де воно то є?
– Це поруч Старого парку.
Е… Я думаю, що ні. Хіба ми колись цю землю робили, щось таке ось. Проект, плюс таке може бути…

Справді, коли розроблялася земельна документація, КП «Земельно-кадастрове бюро» безпосередньо брало участь у креслені Кадастрового плану земельної ділянки по вул. Веселій. На цьому документі стоїть підпис керівника КП Ігоря Грицая, який перевірив документ.

«Представник» з Веселої і дивні підписи

У 2012 році після того, як виділено для пані Дубик земельну ділянку під садівництво, з сусідами виник  межовий спір.

 У Витязі з протоколу  засідання узгоджувальної комісії Тернопільської міської ради по вирішенню земельних спорів від 07.11.2012 зазначається те, що на засіданні виступав «гр. Грицай І.М. (представник гр. Дубик В.В.». Розглядалося звернення гр. В.В. Дубик  щодо проходження межі між земельною ділянкою заявника за адресою вул. Весела та земельною ділянкою ОСББ «Весела,7» за адресою вул. Весела,7.

– Я нікого ніякою довіреною особою не був, – відповів Ігор Грицай по телефону.

До слова, ОСББ «Весела, 7» – це суміжник тієї земельної ділянки, що належить пані Дубик. У містобудівній документації часто повторюється адреса «Весела, 7», хоча за тією адресою знаходиться зовсім інший будинок. Вочевидь, заради відсутності казусів, адресу, на якій будує житло багата пані, в багатьох документах зазначається без номера: просто «вул. Весела».

Землевпорядна документація рябить ще одним вкрай цікавим моментом. Це підписи Валентини Дубик. Їх є аж три види. Який справжній, можна лише здогадуватися.

(Натисніть для збільшення)

У пошуках пані Дубик

Журналіст «Політерно» намагався особисто поспілкуватися з Валентиною Дубик і домовитися про зустріч. Втім, уже після першого питання вона обірвала телефонний дзвінок.

– Валентино Василівно, переглядаючи землевпорядні документи, побачив, що в контактних даних ви вказали номер телефону директора комунального підприємства міської ради «Земельно-кадастрове бюро» Ігоря Грицая. Чому так?

(Кілька секунд паузи – ред.) Я вам передзвоню чуть пізніше. Не маю як зараз говорити, – і зв’язок на тому обірвався. Не передзвонила.

Валентина Дубик, яка є засновником приватного підприємства з мільйонним статутним капіталом, у документах вказувала, що її контакти тягнуться до кімнати одного з гуртожитків Тернополя. Як виявилося, цей гуртожиток з одного входу студентський, з іншого сімейний.  

– У нас нема такої кімнати. Зайдіть з іншого входу, – відповіла вахтер при вході зі студентської сторони.     

З іншої сторони теж нумерація кімнат закінчується швидше, ніж контактний номер.   

Очевидні зв’язки з посадовцями

У протоколах про межові спори за 2007 рік можна віднайти дані про те, що колись сперечалися за межу гр. Дубик Т. В. та гр. Кібляр В. Л. з однієї сторони (будинковолодіння по вул. Бродівській, 14), з другої – Завацький П. Б. (будинковолодіння по вул. Дубовецька, 2а) і третя сторона – гр. Баклан І. по вул. Дубовецька, 2. У підсумку на засіданні узгоджувальна комісія ухвалила:

«Враховуючи представлену схему та те, що гр. Баклан І. та гр. Завацькому П.Б. прийнято рішення про передачу в приватну власність земельних ділянок без погодження меж з гр. Кібляр В.Л. і Дубик Т.В., – видати документи на право приватної власності на земельну ділянку за адресою вул. Бродівська,14 гр. Дубик Т.В. та гр. Кібляр В.Л. без погодження меж із вказаними  вище землекористувачами».

Дубик Т. В. – це Дубик Тетяна Василівна, близька родичка пані Валентини.  Таким чином прослідковується зв’язок між начальником відділу земельних ресурсів Віктором Кібляром та родиною Дубик.

Згодом, земельну ділянку, якою володіли Тетяна Дубик та Віктор Кібляр, забудує багатоквартирним будинком компанія ТОВ «РКФ-Інвест». Серед засновників цієї компанії значиться Олександра Фролова, Володимир Рибачок та Юрій Тивонюк.

Перша пані є близькою родичкою екс-начальника Тернопільського відділу Держземагенства Юрія Фролова. Свого часу прокуратура його підозрювала у завданні збитків державі. У 2016-му судили за справою по обвинуваченню у вчиненні злочину за ч.2 ст. ст.364 КК України “Зловживання владою або службовим становищем”. Звинувачували  у погодженні у 2012 році  кадастрового плану технічної документації на земельну ділянку парку «Загребелля», зазначенні в ньому неправдивої інформацію про її цільове призначення,  підписанні та видачі підприємству державного акту на право власності на зазначену землю. Прокуратура вважала, що у наслідок таких його дій  із земель державного лісового фонду вибула земельна ділянка загальною площею 2,54 га вартістю 8 млн 107 тис грн.

Втім, цього року у травні Юрій Фролов «відбився» від звинувачень і відсудив у держави майже півмільйона гривень за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності.

Юрій Тивонюк? За інформацією з власних джерел, дівоче прізвище колишньої дружини Віктора Кібляра теж Тивонюк.  У своїх електронних деклараціях за останні три роки Віктор Кібляр не вказує нікого зі своїх родичів.

Володимир Рибачок? Щодо цієї особи інформацію описує видання «РІА плюс» (сайт «20 хвилин»).  У журналістському розслідуванні (автор Андрій Шкула), яке опубліковане 11 липня 2015 року під назвою «Розслідування: з’ясували, хто отримав гектари під містом», звучить наступне:

«Тетяна Дубик після поділу володіє п’ятьма ділянками, зокрема й тими двома, що для будівництва й обслуговування об’єктів придорожнього сервісу. Жінка, судячи з нашої інформації, тернополянка. Вона “світилась” у рішеннях Тернопільської міськради. Зокрема у питанні про надання дозволу на складання проекту землеустрою, щодо відведення ділянки площею близько 10 сотих у межах міста. Також пані Тетяну згадують і у рішенні виконкому, яким реєстрували договір про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста. Такий документ зазвичай підписують, коли мова йде про будівництво у межах міста. Жінка в рішенні фігурує не сама, а з Володимиром Рибачком. Тобто ці люди, вочевидь, мали спільну справу.

Чоловіка згадали невипадково. Пан Рибачок – один із співзасновників згаданого “РКФ-ІНВЕСТ”, як і пан Тивонюк. Цікаво, що співзасновницею цього товариства є і Олександра Фролова – мама начальника міськвідділу Держземагентства… Контактів пані Тетяни у відкритих джерелах ми не знайшли, тож не мали змоги розпитати подробиці».

У розслідуванні Андрія Шкули йде мова про те, що поруч львівської траси четверо людей безкоштовно отримали під ведення селянського господарства більше чотирьох гектарів землі за містом. Потім частину ділянок розділили. Відтак, у чотирьох щасливців появилося 14 шматків із різним цільовим призначенням та можливістю будувати.

Фото: сайт “20 хвилин”

«Об’єднує ці землі те, що роздали їх одночасно з числа земель запасу — пасовища біля львівської траси. Частина того “пасовища” – лісосмуга, що відділяє тернопільські дачі від дороги. Під сокиру пішло майже 400 дерев», – писав журналіст.

Ці події відбувалися в період керівництва Юрія Фролова у Тернопільському міському відділі Держземагентства.

«Не знімайте мене. Навіщо мене знімаєте?»

Під час сесії Тернопільської міської ради, яка відбулася нещодавно 25 жовтня, журналіст «Політерно» намагався «на камеру» поспілкуватись з Віктором Кібляром на цю тему. Однак, начальник Відділу земельних ресурсів міської ради не те, щоб намагався не відповідати, а й зовсім заховався від відеозйомки.

– Не знімайте мене. Навіщо мене знімаєте? – обурювався Віктор Кібляр перед входом у сесійний зал.
 – Як ви думаєте, чому в землевпорядній документації сторонньої особи, пані Валентини Дубик, вказаний контактний номер телефону Ігоря Михайловича Грицая, керівника КП ТМР «Земельно-кадастрове бюро»? По суті, вам підвідомчого посадовця.
У відповідь звучала мовчанка.
– Ви володіли колись земельною ділянкою на Бродівській, 14, спільно з пані Тетяною Дубик?
Ігор Леонтійович мовчить.
– Що вас пов’язує з пані Тетяною та Валентиною Дубик?..

Знову відповіді нема. Спілкування зовсім не вдавалося. І поки налаштовувалася камера, Віктор Леонтійович Кібляр пішов за двері в сесійний зал.   

Фото – Кібляр тікає від камери

Таємне і нерозгадане

І на сам кінець варто зазначити, квартири в будинку по вул. Веселій уже продаються. Пропозиції виставлені на сайті dom.ria.com. Вартість двокімнатної квартири сягає 1,3 млн. грн.

(Натисніть для збільшення)

Чи отримає з цього користь пані Валентина Дубик? Мабуть, що так, адже це бізнес. Вона власниця землі та будинку, має повне право реалізовувати набуту землю і майно. Тільки навіщо вказувати в документах телефон директора КП Тернопільської міської ради? Цей факт залишиться загадкою. Та й дивні підписи трьох видів у пані Валентини.

Чи, бува, вона не є підставною особою, адже навколо неї проглядаються колишні і теперішні посадовці? Загадка?

Загадкою на Веселій залишиться той момент, чи має відношення до будівництва та продажу квартир начальник Відділу земельних ресурсів ТМР Віктор Кібляр. Однак, його зв’язок з пані Дубик очевидний. Можливо, це лише лобіювання приватних інтересів? Шкода, він не відповів на запитання журналіста.

– Не знімайте мене. Навіщо ви мене знімаєте? – повторював головний земельник Тернополя.

Не знімаємо ми вас з посади, Вікторе Леонтійовичу. Не в нашій компетенції.  

Назарій Наджога

Читайте також: Міськрада Тернополя планує віддати будівельнику 4,6 га землі з приданим на 7,2 мільйонів гривень (РОЗСЛІДУВАННЯ)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE