Politerno > Україна і світ > Справа MH17: бойовики “ДНР” контактували з ФСБ РФ (Записи розмов)

Справа MH17: бойовики “ДНР” контактували з ФСБ РФ (Записи розмов)

  • 14 Листопада, 2019
  • 1113 Переглядів
  • 0

Об’єднана слідча група (JIT) у справі збитого бойовиками ДНР малазійського Boing MH17 встановила, що перед катастрофою літака терористи контактували зі співробітниками ФСБ РФ.

JIT опублікувало записи телефонних розмов, на яких вони засновують свої доводи.

“Кілька колишніх бойовиків повідомили JIT, що російська служба безпеки ФСБ і служба військової розвідки ГРУ були залучені в повсякденне управління ДНР. Один зі свідків заявив, що лідери ДНР регулярно їздили в Москву, щоб проконсультуватися зі своїми контактними особами в ФСБ і ГРУ”, – повідомили в ОСГ.

У зверненні до можливих свідків йдеться про те, що перехоплені телефонні розмови свідчать про участь російських служб безпеки, які співпрацюють один з одним при управлінні “ДНР”.

У серпні 2014 року, незабаром після авіакатастрофи обвинувачений Ігор Гіркін (“Стрільців”) оголосив про те, що від’їжджає і повідомив одному з ключових фігур НЗФ Олександру Бородаю, що він “повертається в штаб”. Мабуть, він повернувся в організацію, в якій він працював.

У спілкуванні зі спецслужбами РФ бойовики “ДНР” користувалися не тільки мобільними телефонами, але і засобами спецзв’язку. В ОСГ припускають, що деякі з них бойовикам надала Росія. Більше того, ними користувалися російські високопосадовці, коли зв’язувалися з бойовиками. Докази того, що ФСБ надала такі засоби спецзв’язку також є на відео. У розмові 3 липня 2014 року обвинувачений Дубинський згадує, у яких бойовиків є спеціальні телефони і де вони їх отримують.

За його словами, люди, у яких був такий безпечний пристрій, займали важливі посади в “ДНР”. У їх числі обвинувачений Гіркін і Бородай. Сергій Аксьонов, призначений Росією главою анексованого Криму, також входить в групу осіб, згаданих Дубинським.

“Крім того, ключові фігури в ДНР регулярно передзвонювалися з “серією” телефонних номерів, у яких перші дев’ять цифр були однаковими, а відрізнялися тільки останні дві цифри. В цілях більшої безпеки вони, мабуть, використовували пристрій-скремблер”, – додали в ОСГ.

Нагадаємо, міжнародна слідча група (JIT), яка розслідує причини катастрофи лайнера рейсу МН17 на Донбасі влітку 2014 року, назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака.

Згодом Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха, який може свідчити у справі збиття малазійського літака МН-17 і який був вивезений з ОРДО під час операції українських спецслужб.

7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами, серед яких Росії був виданий і Володимир Цемах.

Прокуратура вимагала залишити підозрюваного під арештом, заявляючи, що він може втекти.

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах та ексначальник штабу так званого “Міністерства оборони “ДНР” Дмитро Купріян (“Батя”) можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE