Politerno > Україна і світ > Стали відомі деталі вивезення Цемаха з ОРДО і загибелі розвідника

Стали відомі деталі вивезення Цемаха з ОРДО і загибелі розвідника

  • 8 Вересня, 2019
  • 1185 Переглядів
  • Comments Off

Під час спецоперації з вивезення фігуранта справи про збиття МН17 Володимира Цемаха з окупованої території Донбасу, один боєць 74-го окремого розвідбату ЗСУ загинув, ще один – втратив ногу.

Журналісти Радіо Донбас.Реалії дізналися, що насправді Цемаха вивезли з окупованого Донецька 27, а не 29 червня 2019 року. Разом з українськими спецслужбами операцію провели бійці 74-го окремого розвідбату ЗСУ.

За словами учасника операції, який говорив на умовах анонімності, під час вивезення Цемаха 27 червня був смертельно поранений сержант 74 ОРБ Олександр Колодяжний. Він помер 11 липня у військовому шпиталі у Києві, не приходячи до свідомості.

Офіційно з операції з вивезення Цемаха досі не зняли гриф секретності.

З нашого боку підготовка до операції зайняла буквально добу. Інші служби, звісно, готувалися до неї довше, але деталі ми, як завжди, зумисне не розпитували. Якщо щось піде не так – краще знати менше.

Нашим завданням було, власне, перевезення Цемаха через лінію розмежування. Складність тут, зокрема, полягала в тому, що на визначеній ділянці під Донецьком ворог стояв досить купчасто: його вогневі позиції могли знаходитися буквально на відстані 100 метрів одна від одної. У так званій «ДНР» й досі не знають, в яку саме прогалину ми залізли, щоб вивезти Володимира Цемаха.

…Ділянку, якою рухалися хлопці з мого підрозділу, з тієї сторони контролювала так звана 100-а бригада «гвардії» «ДНР». Від початку війни ми працювали у багатьох місцях Донбасу, і тому я упевнено можу сказати: тільки вони, оця «сота бригада», виставили довкола себе настільки багато заборонених Женевською конвенцією протипіхотних мін (ПМН). Інші підрозділи бойовиків також використовують ПМН, але «сотка» – найбільше.

Щоб вивезти Цемаха, сержанту Олександру Колодяжному та ще одному нашому бійцю, фактично, довелося йти мінним полем. Хлопці спускалися через пагорб, Саша з’їжджав на стегні й «зірвав» ПМН. Другий боєць підбіг, щоб надати йому допомогу, й сам теж підірвався. Міна спрацювала одночасно біля Сашкової голови і ноги другого бійця. Врешті, Сашу вивозили непритомним, а другий боєць втратив ногу.“.

Учасник операції розповів, що на початку не цікавився, як звуть бойовика, якого будуть забирати з ОРДО, і не розпитував, хто він. Командирові однієї зі спецслужб поставив лише два запитання: «Чи можемо ми ліквідувати «клієнта», якщо щось піде не за планом?» і «Чи варта ця операція таких серйозних зусиль?».

На перше запитання відповідь була: «Ні, в жодному випадку. Його необхідно доставити живим». На друге командир зі спецслужби відповів щось на кшталт: «Так, ця операція вартує найсерйозніших зусиль. Якщо все вдасться – це буде прорив». Після цих слів розвідник зрозумів, що забирати будуть когось й справді цінного.

Також він зазначив, що до смертельного Колодяжний мав ще три поранення. Свою першу контузію він отримав восени 2014 року під час оборони Донецького аеропорту.

Друге поранення було у 2015 році в районі Крутої Балки, коли група розвідників підірвалася на розтяжці. Двоє з них тоді загинули, ще троє, включаючи Олександра, отримали поранення.

Своє третє, найсерйозніше до смертельного, поранення Колодяжний отримав під час оборони Авдіївської промзони у 2016 році. Тоді він потрапив у засідку і був поранений з кулемета у стегно. Після цього майже рік провів у госпіталях, ходив із паличкою, але згодом відновився.

Читайте також: Звільнення українських політв’язнів: успіх, його ціна, що далі

Як повідомлялось, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Після повернення, усіх українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп назвав обмін між Україною та Росією ув’язненими особами “можливо, першим гігантським кроком до миру”. Ключові європейські структури також відреагували на звільнення українських політв’язнів.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів Каті Пірі розчаровані звільненням Цемаха. Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Активісти Нацкорпусу провели акцію протесту під Солом’янським апеляційним судом через звільнення з-під варти свідка у справі катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха. 

Також стало відомо, що Нідерланди поки не ініціюватимуть обговорення в Брюсселі питання щодо фігуранта справи збитого MH17 Володимира Цемаха та обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

У свою чергу розслідувач “Bellingcat” Христо Ґрозев припускає, що український суд звільнив бойовика Володимира Цемаха у рамках підготовки до обміну, бо у справі MH17 вистачає доказів.

Перед обміном Нідерланди змогли допитати бойовика Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Читайте також: Обмін ціною антиросійської коаліції

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE