Politerno > Україна і світ > Розслідувачі вважають, що звільнення Цемаха не завадить справі MH17, це питання не підніматимуть і у Брюсселі

Розслідувачі вважають, що звільнення Цемаха не завадить справі MH17, це питання не підніматимуть і у Брюсселі

  • 6 Вересня, 2019
  • 957 Переглядів
  • Comments Off

Нідерланди поки не ініціюватимуть обговорення в Брюсселі питання щодо фігуранта справи збитого MH17 Володимира Цемаха та обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

Про це повідомив у Twitter кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк.

“Поки немає ніяких ознак того, що Нідерланди збираються піднімати в Брюсселі питання Цемаха та обміну ув’язненими між Україною і РФ. Звичайно, це ще може змінитися”, – написав Йозвяк.

У свою чергу розслідувач “Bellingcat” Христо Ґрозев припускає, що український суд звільнив бойовика Володимира Цемаха у рамках підготовки до обміну, бо у справі MH17 вистачає доказів.

“Це (звільнення) було несподівано до вчорашнього вечора, коли дізналися, що його справа буде розглядатися в суді. Тоді з’явилися версії, що, швидше за все, це підготовка до обміну 33 або 34 військовополонених з обох сторін (лише частину людей зі списку вважають військовополоненими, інших політв’язнями – ред.). Ще тиждень тому ми знали, що з Москви надійшов ультиматум: якщо не буде внесений в списки пан Цемах, то ніхто із 33 засуджених (в Росії) не буде звільнений”, – сказав журналіст в інтерв’ю для “Настоящее время” (проект “Радіо Свобода” й “Голос Америки”).

За словами Ґрозева, Україна і міжнародна слідча група в Нідерландах могли погодитися відпустити Цемаха через те, що у офіційного розслідування достатньо доказів причетності Росії до збиття “Боїнга”.

“З точки зору доказової бази, нічого особливо не зміниться. Міжнародна слідча група накопичила настільки багато об’єктивних доказів, які доводять причетність Росії, що для суду це нічого не змінить. Те, що всі втрачають, – більш висока легітимність, оптична об’єктивність судового процесу. (Зараз на суді) немає жодного обвинуваченого, щоб його захищав адвокат, який би наводив аргументи на користь альтернативних версій. Тому, на жаль, Росія і Кремль завжди будуть говорити, що це була одностороння судова процедура. Але сам процес буде мати достатньо легітимних доказів, щоб суддя виніс об’єктивний вирок”, – зазначив Ґрозева.

Ґрозев також упевнений, що Україні необхідно поділитися з міжнародним слідством у справі “Боїнга” деталями переговорів з обміну.

На його думку, ультиматум Росії з видачі саме Цемаха буде “вагомим доказом” причетності його до збиття літака.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха, який може свідчити у справі збиття малазійського літака МН-17. 

Прокуратура вимагала залишити підозрюваного під арештом, заявляючи, що він може втекти.

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах та ексначальник штабу так званого “Міністерства оборони “ДНР” Дмитро Купріян (“Батя”) можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів Каті Пірі розчаровані звільненням Цемаха. Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Активісти Нацкорпусу провели акцію протесту під Солом’янським апеляційним судом через звільнення з-під варти свідка у справі катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха. 

6 вересня стало відомо, що у результаті спецоперації на території ОРДО із затримання бойовика Володимира Цемаха у Сніжному від поранень загинув розвідник Олександр Колодяжний.

Прессекретарка СБУ Олена Гітлянська заявила, що в червні-липні жоден співробітник спецслужби не загинув. Водночас це не виключало можливу загибель під час спецоперації співробітника іншого відомства.

Читайте також: Обмін ціною антиросійської коаліції

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE