Politerno > Україна і світ > “Цього не було”: РФ почала захищатися у Гаазі за позовом України щодо збиття МН17

“Цього не було”: РФ почала захищатися у Гаазі за позовом України щодо збиття МН17

  • 14 Червня, 2023
  • 515 Переглядів
  • 0

У Міжнародному суді ООН предствники РФ почали заперечувати версію про збиття літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній з російського комплексу «Бук» на слуханнях за позовом України щодо порушення Росією антитерористичної угоди ООН.

Про це повідомляє Reuters.

Україна звинувачує Росію у суді ООН у порушенні антитерористичної угоди ООН шляхом оснащення і фінансування Москвою проросійських сил, в тому числі бойовиків, які збили літак рейсу MH17, вбивши всіх 298 пасажирів і членів екіпажу в липні 2014 року.

У Міжнародному суді ООН представники України повторили висновки суду Нідерландів, який у листопаді 2022 року встановив, що Росія мала «загальний контроль» над сепаратистськими силами і поставила ракетний комплекс «Бук», який був використаний для збиття пасажирського літака.

Адвокат Росії Майкл Свейнстон відкинув цю визнану судом версію, назвавши її «фікцією».

«Цього не було, ніякий «Бук» не прибував з Росії», – заявив Свейнстон суду 14 червня, в останній день слухань.

У своєму позові в Міжнародний суд ООН Україна також стверджує, що Росія порушила антидискримінаційний договір ООН, намагаючись знищити культуру етнічних татар і українців у Криму, який Росія окупувала у 2014 році.

У своєму остаточному поданні в понеділок Україна попросила Міжнародний суд ООН визнати Москву винною в порушенні своїх договірних зобов’язань і зобов’язати її виплатити репарації. Очікується, що Міжнародний суд ООН винесе рішення у цій справі до кінця 2023 року.

12 травня Рада ООН з прав людини проголосувала за початок розслідування імовірних порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права військами РФ на звільнених  територіях України.

Наприкінці травня 2021 року російський концерн “Алмаз-Антей” підтвердив запуск ракети з “Бука”, якою найманці РФ збили Боїнг-777 Малайзійських авіаліній.

У листопаді 2022 року було винесено вирок у кримінальному розслідуванні щодо рейсу МН17. Суд Нідерландів визнав, що літак MH17 Малайзійських авіаліній був збитий у небі над Донбасом ракетою із російського ЗРК «Бук», запущеною з боку Першотравневого, яке на той час контролювали підзвітні Росії сепаратисти. Винними у катастрофі суд визнав співробітників ГРУ РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сєргєя Дубинського та українського колаборанта Леоніда Харченка. Усіх трьох заочно засудили до довічного ув’язнення. Ще одного обвинуваченого, Олєга Пулатова, суд виправдав.

На очатку червня більшість суддів Міжнародного суду ООН ухвалили рішення про долучення 32 держав до позову України проти Росії через порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Нагадаємо, збитки рибній галузі внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами, орієнтовно, можуть становити понад 11 млрд грн.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE