Politerno > Україна і світ > Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів розчаровані звільненням Цемаха

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів розчаровані звільненням Цемаха

  • 5 Вересня, 2019
  • 969 Переглядів
  • Comments Off

Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха є “тривожним” сигналом.

Про це депутатка Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі заявила в коментарі DW.

“Звільнення підозрюваного, якого прагне допитати міжнародна слідча група (яка розслідує збиття літака Boeing рейсу MH17 влітку 2014 року в небі над Донбасом. – Ред.), викликає тривогу”, – заявила Пірі.

Євродепутатка також зауважила, що їй невідомо про будь-які слідчі дії або допити Цемаха, які б здійснювали фахівці міжнародної слідчої групи.

У свою чергу, в міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи MH17, заявили, що колишній бойовик угруповання “ДНР” Володимир Цемах, якого 5 вересня звільнив з-під варти український суд, є “цікавою для слідства людиною”.

“Ми хотіли з ним поговорити, а тепер це буде складно. Хотілося б, що він залишався в Україні, щоб ми могли з ним поговорити. Це не означає, що розслідування справи MH17 буде зупинене, воно триватиме. Але нам шкода, якщо ми не зможемо з ним поговорити”, – заявила речниця міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) Брехтьє ван де Мосдейк

Коментуючи рішення суду, вона додала: “Це рішення України, рішення українського суду, тому я не можу його коментувати”.

Брехтьє ван де Мосдейк відмовилася відповісти на питання про те, чи намагалися слідчі JIT допитати Цемаха після того, як його на окупованій частині Донбасу затримали українські спецслужби.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха, який може свідчити у справі збиття малазійського літака МН-17. 

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE