Politerno > Україна і світ > У США та Європі відреагували на звільнення українських політв’язнів

У США та Європі відреагували на звільнення українських політв’язнів

  • 7 Вересня, 2019
  • 999 Переглядів
  • Comments Off

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп назвав обмін між Україною та Росією ув’язненими особами “можливо, першим гігантським кроком до миру”. 

“Росія та Україна обміняли велику кількість ув’язнених. Дуже гарна новина, можливо, перший гігантський крок до миру”.

Трамп висловив привітання з приводу обміну обом країнам. 

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер теж написав у Twitter про те, що цей обмін має послужити імпульсом для подальшого обміну утримуваними особами, просування в реалізації Мінських домовленостей та припинення вогню.

Своєю чергою високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні також назвала взаємне звільнення утримуваних осіб “хорошим імпульсом”, який можна використовувати для подальшого прогресу. Відповідну заяву Могеріні було поширено в Брюсселі.

“Їх звільнення (українських політв’язнів і моряків, – ред.) є свідченням роботи та рішучості тих, зокрема громадянського суспільства, активістів та юристів, які невпинно трудилися для досягнення цього результату. Ми сподіваємося, що вони швидко зможуть возз’єднатися зі своїми сім’ями, і бажаємо їм швидкого одужання після виснажливого ув’язнення”, – заявила вона.

Дипломати Чехії, Польщі, Естонії, Литви, Франції та Австрії привітали звільнення українських громадян, про що йдеться в повідомленнях у “Твіттері”. Вони закликали зробити подальші кроки для “зміцнення стабільності” та деескалації конфлікту на сході України. Звільненим українцям побажали якнайшвидшого одужання і повернення до професійної діяльності.

Посли країн G7 також привітали звільнення утримуваних у Росії українців, висловивши надію на подальше звільнення решти українських громадян.

“Посли країн G7 вітають звільнення 35 утримуваних українців і разом з українським народом радіють їх повернення додому. Ми вітаємо українську владу з цим звершенням. Ми пам’ятаємо про інших ув’язнених і сподіваємося на їх швидке звільнення”, – йдеться в повідомленні у “Твіттер”.

Президент Європейської Ради Дональд Туск також закликав Росію звільнити всіх політв’язнів.

“Нарешті! Із звільненням Олега Сенцова і українських моряків я зітхнув з полегшенням. Я продовжую закликати Росію звільнити всіх політв’язнів і поважати територіальну цілісність України”, – написав він у “Твіттер”.

Голова ОБСЄ, міністр закордонних і європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак та Генсекретар ОБСЄ Томас Гремінгер у спільній заяві привітали сьогоднішнє завершення обміну, назвавши це “позитивною подією”. Лайчак висловив надію, що це не матиме негативного впливу на розслідування аварії MH17.

Президент Європарламенту Давид-Марія Сассолі у своєму “Твіттері” зазначив, що радий звільненню Олега Сенцова і чекає на можливість незабаром особисто вручити йому премію Сахарова.

Як відомо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів Каті Пірі розчаровані звільненням Цемаха. Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Активісти Нацкорпусу провели акцію протесту під Солом’янським апеляційним судом через звільнення з-під варти свідка у справі катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха. 

6 вересня стало відомо, що у результаті спецоперації на території ОРДО із затримання бойовика Володимира Цемаха у Сніжному від поранень загинув розвідник Олександр Колодяжний.

Прессекретарка СБУ Олена Гітлянська заявила, що в червні-липні жоден співробітник спецслужби не загинув. Водночас це не виключало можливу загибель під час спецоперації співробітника іншого відомства.

Також стало відомо, що Нідерланди поки не ініціюватимуть обговорення в Брюсселі питання щодо фігуранта справи збитого MH17 Володимира Цемаха та обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

У свою чергу розслідувач “Bellingcat” Христо Ґрозев припускає, що український суд звільнив бойовика Володимира Цемаха у рамках підготовки до обміну, бо у справі MH17 вистачає доказів.

Перед обміном Нідерланди змогли допитати бойовика Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Читайте також: Обмін ціною антиросійської коаліції

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE