Politerno > Україна і світ > Нідерланди просили Україну не видавати Цемаха Росії

Нідерланди просили Україну не видавати Цемаха Росії

  • 7 Вересня, 2019
  • 1149 Переглядів
  • Comments Off

Нідерланди змогли допитати бойовика Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це написав глава МЗС Нідерландів Стефан Блок у листі до парламенту, який цитують місцеві ЗМІ.

За даними телеканалу NOS, нідерландські слідчі допитали Цемаха перед тим, як його обміняли на українських в’язнів. Щоб зробити допит можливим, Україна відклала передачу Цемаха до Росії на деякий час після тиску Нідерландів.

Також у суботу президент Володимир Зеленський і глава СБУ Іван Баканов заявили, що Цемаха було допитано, і що через нього міг зірватися обмін між Україною і РФ.

Видання De Telegraaph повідомляє, що Блок написав депутатам, що в уряді шкодують, що Цемах був виданий Росії. В уряді побоюються, що тепер його неможливо буде притягнути до відповідальності.

“Уряд даремно намагався дійти до найвищого рівня керівництва, намагаючись переконати Україну, що Цемах не повинен бути частиною більшого обміну в’язнями”, – цитує видання лист Блока.

Як відомо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів Каті Пірі розчаровані звільненням Цемаха. Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Активісти Нацкорпусу провели акцію протесту під Солом’янським апеляційним судом через звільнення з-під варти свідка у справі катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха. 

6 вересня стало відомо, що у результаті спецоперації на території ОРДО із затримання бойовика Володимира Цемаха у Сніжному від поранень загинув розвідник Олександр Колодяжний.

Прессекретарка СБУ Олена Гітлянська заявила, що в червні-липні жоден співробітник спецслужби не загинув. Водночас це не виключало можливу загибель під час спецоперації співробітника іншого відомства.

Також стало відомо, що Нідерланди поки не ініціюватимуть обговорення в Брюсселі питання щодо фігуранта справи збитого MH17 Володимира Цемаха та обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

У свою чергу розслідувач “Bellingcat” Христо Ґрозев припускає, що український суд звільнив бойовика Володимира Цемаха у рамках підготовки до обміну, бо у справі MH17 вистачає доказів.

Читайте також: Обмін ціною антиросійської коаліції

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE