Politerno > Україна і світ > Звортне невірно

Звортне невірно

  • 24 Листопада, 2019
  • 1013 Переглядів
  • 0

Багато фізичних процесів незворотні. Тобто, якщо крутити ручку м’ясорубки за годинниковою стрілкою, то м’ясо перетвориться в фарш. Але якщо почати крутити ручку в зворотну сторону, то фарш м’ясом уже не стане. В науці з цього приводу існує вираз «Зворотне – невірно».

Виявляється, і в великій політиці теж так.

Ось Петро Порошенко зайшов на президентську посаду, як говорять, з боргом під триста мільйонів доларів, який треба було терміново повертати. Знову ж таки, його бізнес будувався на близькості до влади і бюджетних потоків. Логічно, що маючи необхідність і можливість, він зайнявся особистим збагаченням через своїх призначенців.

І, відповідно, нижче по піраміді влади теж стали красти, раз зверху можна.

І ось з’ясувалося, що навпаки – не працює.

Тому що Володимир Зеленський став президентом без боргів по бізнесу. І «95 квартал» обходився без бюджетних вливань. Зеленський не хоче збагачуватися, від нього не надходить команд з цього приводу.

Але нижче президента все одно затіваються «договорняки», мутяться схеми на митниці, йдуть наполегливі розмови про виплати в конвертах та інше.

Тобто, щоб запустити масштабну корупцію, досить подати приклад зверху. Але от щоб цю корупцію припинити, верхнього прикладу недостатньо. Ось чому реформатор Лі Куан Ю так наполягав на необхідності посадити трьох своїх друзів. Причому, посадка – це крайній захід.

Президенту Зеленському досить було викликати свого друга Юзіка, з’ясувати, хто з фракції «Слуга народу» відправив делегацію на чолі з Юзіком у Кривий Ріг зміцнювати вертикаль напередодні місцевих виборів, а потім домогтися, щоб всі ці люди – і зафіксовані на записі, і організатори – позбулися мандатів і посад. І були викреслені з політичного життя на весь термін президентства Зеленського.

Вважаю, однієї подібної показової відплати за безглузді договорняки для всіх інших було б достатньо. І дуже багато скептиків визнали б у ВОЗі президента.

Alexandr Kochetkov

Читайте від автора: Україна винна Порошенкові і Януковичу?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE