Politerno > Україна і світ > У Раді зробили попередження Зеленському перед нормандськими переговорами

У Раді зробили попередження Зеленському перед нормандськими переговорами

  • 3 Грудня, 2019
  • 1263 Переглядів
  • 0

Фракції “Євросолідарності”, ВО “Батьківщина” та “Голосу” окреслили “червоні лінії” для президента Володимира Зеленського на переговорах у Нормандському форматі.

Про це йдеться у заяві політсил, озвученій на засіданні парламенту 3 грудня.

За словами підписантів, виклики, які стоять перед Україною напередодні нормандської зустрічі, можуть поставити під ризик саму українську державність. Тому фракції проголошують “ні капітуляції!” задля недопущення реалізації сценарію Путіна в Україні.

Вони заявили про необхідність дотримання під час переговорів у Нормандському форматі принципових позицій, “червоних ліній”:

“Жодних компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації, жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу, жодних політичних дій зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і деокупації:  зокрема виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном.

Жодних компромісів щодо деокупації та повернення Криму в Україну, жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

Політичні сили вимагають забезпечення принципу – спершу безпека, включаючи всеохоплююче припинення вогню, виведення російських військ і зброї з території України, повернення контролю України над українсько-російським кордоном”, – йдеться у документі.

Політсили зобов’язались координувати свої дії для забезпечення непорушності цих червоних ліній і дотримання національних інтересів нашої держави і  закликали усі державницькі партії і громадські організації долучитися до спільної боротьби за захист України.

Нагадаємо, представники парламентських політсил “Європейської солідарності”, “Батьківщини” і “Голосу” розкритикували переговорну позицію президента через відсутність конкретики і чітких пунктів плану дій напередодні саміту нормандського формату.

Президент Литви Ґітанас Науседа під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським висловив сподівання, що нормандські переговори 9 грудня у Парижі сприятимуть деескалації конфлікту на Донбасі. У той же час він закликав Зеленського “не робили тих поступок, які можуть вам зашкодити”.

Читайте також: Українці досі не знають про “червоні лінії” Зеленського на нормандському саміті – оглядач

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE