Politerno > Україна і світ > Зеленський готовий до продовження “особливого статусу” ОРДЛО і змін Конституції після Нормандського саміту

Зеленський готовий до продовження “особливого статусу” ОРДЛО і змін Конституції після Нормандського саміту

  • 5 Грудня, 2019
  • 1049 Переглядів
  • 0

Команда президента Володимира Зеленського планує провести конституційну реформу і продовжити закон “про особливий статус” після Нормандського саміту.

Про це заявив помічник президента України Андрій Єрмак на зустрічі у Лондоні, організованій Chatham House та “Українською призмою”, повідомляє кореспондент “Європейської правди”, що бере у ній участь.

“Україна готова виконати положення “мінських домовленостей”, яке передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації”, – заявив він. “Про жодну федералізацію не йдеться“, – додав помічник президента.

Єрмак пояснив, що зміни Конституції, про які йдеться, будуть стосуватися передачі частини повноважень на місця, але будуть також певні положення, які стосуються ОРДЛО.

“Окремі райони Донецької та Луганської області можуть отримати додаткові повноваження. Але це ніколи не означатиме, що це буде федералізація чи якась автономія”, – додав він.

Єрмак також висловив впевненість, що це не нестиме загрози цілісності України.

За його словами, у разі успішного проведення “Нормандського саміту” Володимир Зеленський має намір внести до парламенту законопроєкт про продовження терміну дії закону про особливості місцевого самоврядування на непідконтрольній території Донбасу.

“За підсумками цього саміту ми готові внести на розгляд парламенту законопроєкт про продовження дії цього закону. А на початку наступного року ми готові запропонувати зміни цього закону”, – повідомив він.

Зміни, які в цьому разі, імовірно, будуть ухвалені наступного року, мають враховувати домовленості, досягнуті на переговорах у Парижі.

“Серед змін – у першу чергу імплементація формули Штайнмаєра“, – наголосив він.

Єрмак додав, що йдеться виключно про сценарій, який відбудеться у разі успішних домовленостей.

За словами Єрмака, також у Парижі йтиметься про припинення вогню і обмін полоненими.

«Безумовно також у Парижі серед перших будуть порушуватися два питання – негайне припинення вогню і початок обміну полоненими. Ми не зупинимося, доки кожен українець не повернеться додому», – сказав помічник президента.

Він зазначив також про існування так званого «плану Б».

«Якщо ми не побачимо готовності з боку Росії йти до мирного процесу, з чітко визначеним терміном, ну, будемо тоді будувати стіну, не в фігуральному плані, і жити далі. У нас є друзі, будемо брати їхній досвід, маю на увазі в першу чергу Ізраїль, на жаль, жити у форматі замороженого конфліту. Але ми їдемо з вірою, бажанням домовитися», – додав Єрмак.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у спілкуванні з журналістами Лондоні заявив, що влада України встанвила “червоні лінії” на нормандських переговорах:

“Для нас червона лінія – зміни до Конституції. Також червоні лінії – те, що ми не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети; кордон (на непідконтрольній зараз території Донбасу – ред.) має бути українським; не можна проводити вибори, доки там перебувають озброєні люди і незаконні збройні формування, і так далі”.

На думку голови ГО “Центр нових рішень” Костянтина Єлісєєва, під час  зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії 9 грудня у Парижі, прозвучить заклик до сторін забезпечити сталий і всеосяжний режим припинення вогню по всій лінії зіткнення, але не буде чітко вказано адресат, який має припинити вогонь.

У неділю, 8 грудня, парламентські фракції “Європейська солідарність”, “Голос” і “Батьківщина” організовують в центрі Києва акцію проти капітуляції.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE