Politerno > Україна і світ > У Зеленського і Путіна “різні погляди” щодо контролю за кордоном і виборів, але питання газу “розблоковано”

У Зеленського і Путіна “різні погляди” щодо контролю за кордоном і виборів, але питання газу “розблоковано”

  • 10 Грудня, 2019
  • 1128 Переглядів
  • 0

Президент України Володимир Зеленський та президент Росії Володимир Путін не змогли досягти якихось домовленостей щодо відновлення українського контролю над неконтрольованим ділянкою кордону.

На пресконференції за підсумками нормандського саміту в Парижі в ніч на 10 грудня Зеленський констатував, що позиції України і РФ щодо кордону є протилежними.

У той же час питання транзиту газу, за його словами, “розблокували”.

“У нас із президентом РФ, кажу відверто, різний абсолютно погляд з приводу передачі кордону і коли це можливо. І, дійсно, президент РФ каже, що в Мінську (Мінських домовленостях – ред.), те що наш колишній президент Петро Олексійович підписував, передача кордону може бути лише після виборів. Я, звісно, піднімаю питання про те, щоб передача кордону була до місцевих виборів. Поки що у нас різний погляд, але я думаю, що не випадково у нас буде зустріч через кілька місяців і не випадково у нас буде зустріч чотирьох лідерів. Ми зобов’язані знайти вихід”, – зазначив президент.

Зеленський також виключив можливість федералізації України, зміни зовнішньополітичного вектора країни на догоду РФ і компромісів щодо територіальної цілісності держави.

“Вектор зовнішньополітичного розвитку визначають виключно громадяни України”, – підкреслив Зеленський.

“Для всіх українців і Донбас, і Крим – це Україна”, – додав він.

Щодо переговорів по газу Зеленський підкреслив: “Обговорювали питання транзиту газу на двосторонній зустрічі. Але я вперше таке бачу – в житті в мене не така велика практика – коли я кажу “двостороння зустріч”, а сиділо з різних сторін від нас по сім людей. Це питання (про газ – ред.) ми розблокували і вже на рівні радників буде обговорюватися можливість, форма, об’єм, ціна, деталі договору про транзит газу”.

Нагадаємо, ще до початку брифінгу чотирьох президентів стало відомо, що президент України Володимир Зеленський та президент Росії Володимир Путін погодили обмін утримуваними особами до кінця року, але не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу.

Також ми повідомляли, що президент України Володимир Зеленський і президент Росії Володимир Путін не досягли домовленостей щодо виборів на Донбасі і відновлення українського контролю над кордоном.

Офіс президента оприлюднив повний текст комюніке за результатами зустрічі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE