Politerno > Тернопільщина > Вкотре на Тернопільщині індекс забруднення повітря оксидом вуглецю перевищує норму

Вкотре на Тернопільщині індекс забруднення повітря оксидом вуглецю перевищує норму

  • 10 Грудня, 2019
  • 1421 Переглядів
  • 0

За даними Windy.com, станом на 10:00 год 10 грудня поточного року в Тернопільській області індекс концентрації оксиду вуглецю перевищує 1000 мг/мпри нормі 5, 0 мг/м3 . 

На даний момент це – найвищий показник в Європі. Причини потрібно з’ясовувати у спеціалістів. Подібне явище періодично спостерігається вже тривалий час.  

Нагадаємо, що оксид вуглецю (CO) утворюється у результаті неповного згорання природного газу (також бутану або пропану з балону) у несправних пальниках (в основному, у газових колонках) або у погано провітрюваних приміщеннях, а також при згоранні вугілля, коксу або нафти у печах (а також дров у камінах) з несправними димоходами. Входить до складу диму котрий утворюється при пожежі (разом із іншими газами — ціанідами, оксидами сірки та азоту). CO з’єднується з гемоглобіном у 250 разів легше, ніж кисень — утворюється карбоксигемоглобін (HbCO), який не може транспортувати кисень, наслідком чого є гіпоксія — разом з цитохромоксидазою, що погіршує транспорт електронів у дихальному ланцюзі і призводить, поміж іншого, до утворення вільних радикалів та пошкодження мембранних структур клітин.

Смертельна доза залежить від концентрації СО в повітрі, яке вдихається, часу експозиції, дихальної активності (накопичення отрути); загрозу для життя складає концентрація 1000 часток на мільйон (0,1 %), концентрація 1500 часток на мільйон (0,15 %) швидко приводить до летального наслідку.

Читайте також: У Тернополі індекс забруднення повітря оксидом вуглецю перевищує норму в 100 разів

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE