Politerno > Україна і світ > “Північним потоком-2” керує колишній агент Штазі і друг Путіна – ЗМІ

“Північним потоком-2” керує колишній агент Штазі і друг Путіна – ЗМІ

  • 23 Грудня, 2019
  • 1036 Переглядів
  • 0

Генеральний директор компанії Nord Stream 2 AG (оператора газопроводу “Північний потік-2”) 64-річний Маттіас Варніг з 1974 року шпигував на східнонімецьку таємну поліцію Штазі.

Про це повідомляє Der Standart.

Під кодовим ім’ям “Артур” Варніг з Дюссельдорфської торгової місії НДР доставляв інформацію про західнонімецькі компанії до Східного Берліна, йдеться у матеріалі.

Варніг родом з Альттеберна в Бранденбурзі, навчався в Східно-Берлінському економічному університеті в Східній Німеччині. “З 1981 по 1990 рік Маттіас Варніг обіймав різні посади в уряді НДР, зокрема в Міністерстві зовнішньої торгівлі та кабінеті міністрів”, – йдеться на веб-сайті Nord Stream 2.

Читайте також: Джонсон зустрічався з бізнесменом і ексагентом КДБ Лебедєвим після замаху на Скрипалів

У 1990 році Варніг перейшов до Дрезднер Банку, у 1991 році відкрив своє представництво в Петербурзі. У той час нинішній президент РФ Владімір Путін був там чиновником і відповідав за зовнішні відносини.

Два екс-агенти – Путін працював у Дрездені, як представник КДБ – стали друзями, йдеться у матеріалі. Варніг також допомагав Путіну приватно, повідомляє Die Welt. Коли його дружина Людмила тяжко постраждала в ДТП у 1993 році, операція була здійснена за кошти Дрезднер Банку в Німеччині.

Читайте також: У Деркача документи з архіву російських спецслужб?

Починаючи з 2006 року, Варніг очолив “Північний потік”, який побудував перший трубопровід через Балтійське море. Він також є членом наглядових рад оператора трубопроводу “Транснефть”, державного російського банку ВТБ та російського нафтового гіганта “Роснефти”, а також є членом ради директорів “Gazprom Schweiz AG”.

У 2012 році Путін нагородив його “орденом Пошани”. У Варніга також є квартира в Москві. Він постійно живе зі своєю другою дружиною у Баден-Вюртемберзі.

Нагадаємо, швейцарська компанія Allseas повідомила про призупинення участі у будівництві «Північного потоку-2» через ухвалення оборонного бюджету США, що передбачає санкції за участь у цьому будівництві.

Читайте також: Пригоди кремлівського порошку: КДБ і кокаїн в місті Путіна

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE