Politerno > Україна і світ > Іран виходить із ядерної угоди

Іран виходить із ядерної угоди

  • 5 Січня, 2020
  • 1327 Переглядів
  • 0

Іран більше не дотримуватиметься жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Про це повідомляє АP з посиланням на державне телебачення Ірану.

Державне телебачення Ірану заявило, що країна залишається відкритою для переговорів з європейськими партнерами, які поки що не змогли запропонувати Тегерану спосіб продати свою сиру нафту за кордоном, незважаючи на американські санкції.

Він також не відмовився від попередніх обіцянок, що не буде прагнути до володіння ядерною зброєю.

Однак агентство зазначає, що недільне оголошення Ірану є найбільш чіткою загрозою розповсюдження ядерної зброї, яку Іран зробив з того часу, як президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку відмовився від угоди у травні 2018 року.

Це також додатково підсилює регіональну напруженість, оскільки давній ворог Ірану Ізраїль пообіцяв ніколи не дозволити Ірану мати можливість виробляють атомну бомбу.

Повідомлення з’явилося у неділю ввечері після того, як інший іранський чиновник заявив, що Тегеран розглядає можливість вжити ще жорсткіших кроків щодо США у відповідь на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані у ніч на п’ятницю в Багдаді.

Нагадаємо, 3 січня у аеропорту Багдада за наказом Дональда Трампа було вбито командувача іранських сил “Кудс” Кассема Сулеймані та командувача іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіса. Перед цим, 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку.

Трамп пригрозив завдати удари по 52 іранських мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об’єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його “терористом в костюмі”.

8 травня  2018 року Дональд Трамп оголосив, що США виходять з ядерної угоди з Іраном, укладеної адміністрацією Барака Обами. Тоді ж Сполучені Штати розширили персональні санкції проти Ірану.

Через рік влада Ірану оголосила про відмову від деяких зобов’язань, прописаних в міжнародній ядерній угоді 2015 року, з якої рік перед цим вийшли США.

У свою чергу Європейські країни закликали Іран поважати міжнародну угоду, що стримує ядерні амбіції Тегерана, та висловили жаль з приводу санкцій США.

У свою чергу в ЄС заявили, що залишаться відданими угоді і не збирається виходити з неї, незважаючи на рішення Трампа.

Президент Ірану Хасан Рухані пригрозив відновити збагачення урану у більших, ніж до цього, масштабах, якщо ядерна угода провалиться.

Читайте також: За що США підірвали одного з лідерів Ірану, друга Кремля Касема Сулеймані? (Фото)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE