Politerno > Україна і світ > У світі росте рівень терористичної загрози

У світі росте рівень терористичної загрози

  • 4 Січня, 2020
  • 1179 Переглядів
  • 0

Убивство американцями в Багдаді генерала іранського спецпідрозділу «Аль-Кудс» Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Касема Сулеймані призведе до загострення ситуацію. Про це розповів аналітик CIT, військовий експерт Кирило Михайлов.

«В останні роки багато людей з завидною завзятістю пророкує Третю світову війну. Це було коли Трамп наносив удари по асадівським авіабазі і об’єктах виробництва хімічної зброї після гучних хімічних атак, це було коли американці розбомбили найманців ПВК Вагнера і ось тепер після вбивства Сулеймані. Зрозуміло, так як про таку Третю світову війну говорити не доводиться, тому що ніхто з гравців на Близькому Сході не хоче вплутуватися в повномасштабну війну з США, які, не дивлячись на ослаблення американського впливу, все ще мають досить переважну силу в порівнянні з іншими гравцями. Це вони і продемонстрували під час відбиття атаки найманців Вагнера в 2018 році. І при цьому варто говорити про загострення ситуації в Іраку і Сирії. Тому що там знаходяться американці і деякі з них недостатньо захищені в тому плані, що вони навряд чи контролюють ситуацію навколо власних баз і об’єктів », – зазначив аналітик CIT.

За словами експерта, ліквідований генерал Сулеймані координував різні іноземні операції Ірану і різні атаки, які наносилися, в тому числі і по американцях під час окупації Іраку в нульових роках.

«Власне, вся ця інфраструктура, Корпус вартових Ісламської революції, його найманці і організації на кшталт Хезболли, вони залишилися і можуть і швидше за все будуть наносити удари по американських військових і цивільного персоналу. Тобто дійсно можна говорити про якесь загострення ситуації. Уже відомо, що американське посольство в Багдаді закликало всіх американців покинути країну, одразу після вбивства Сулеймані », – сказав Михайлов.

Також, за його словами, «Іран може прискорити свої роботи над створенням власної ядерної зброї, оскільки США вже відкрито здійснюють силові дії проти фактично державних осіб, яким і був Сулеймані».

«Вони можуть вважати, що ядерна зброя дійсно є запорукою виживання іранського режиму. Однак при цьому не варто очікувати, що завтра в Ірана з’явиться атомна бомба, але це дійсно в цілому робить і без того нестабільний Близький Схід ще більш кривавим. І, природно, в цій ситуації в першу чергу постраждають не тільки американці, але іракці і сирійці, які давно страждали від дій підручних Сулеймані. Наприклад, недавні протести в Іраку, де було вбито сотні протестувальників і частина цих смертей припадає не тільки на іракських силовиків, а й на проіранськи загони, які раніше займалися боротьбою з ІДІЛ, а тепер припиняють протести проти іракського уряду. І при цьому ці самі організації, які, зокрема, вчинили напад на американське посольство не так давно, вони були підконтрольні теж особисто Сулеймані, а тепер того, хто стане його наступником », – зазначив експерт.

«Таким чином зрозуміло, що все іракці, які зараз радіють і танцюють на вулиці, дійсно було таке відео, як люди зустрічають новину про вбивство Сулеймані, над ними нависла досить серйозна небезпека. Зрозуміло, що хоча Сулеймані був лиходієм і в цілому заслуговував все, що з ним сталося, цей крок США не можна назвати продуманим і швидше за все він принесе ще більше крові. Але в будь-якому випадку сьогодні, напевно, можна порадіти, що людина, на совісті якої кров сотень тисяч сирійців і іракців, все-таки отримав те, що він заслуговував », – додав він.

За словами Михайлова, рівень терористичної загрози збільшиться.

«По-перше, слід пам’ятати, що деякі з організацій, які контролював Сулеймані, в тому числі і Хезболла і Корпус страж Ісламської революції, визнані США терористичними організаціями, хоча, наприклад, Росія їх такими не визнає, але тим не менше атаки на американців, яких звинувачують у нападі на тих же терористів, можуть бути зараховані до розряду терактів. Крім того, в умовах нестабільності і в умовах уповільненої війни між недавніми противниками ІДІЛа, тобто це іранські формування, і США, природно, такі організації, як ІДІЛ можуть піднімати голову і намагатися відновити свій вплив в умовах, коли знову ж колишні ситуативні союзники по коаліції зайняті конфліктом між собою. Знову ж таки, в першу чергу тут постраждають мирні жителі тих територій, які не так давно були звільнені від ІДІЛ», – резюмує аналітик CIT.

Читайте також: Іран і США вступили в серйозний конфлікт

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE