Politerno > Україна і світ > “Все одно” – означає “мені байдуже”: глава УГКЦ Святослав про національну ідею

“Все одно” – означає “мені байдуже”: глава УГКЦ Святослав про національну ідею

  • 4 Січня, 2020
  • 1378 Переглядів
  • 0

Український народ і українська політична нація, що має у своєму складі різні народи, існує, і ті, хто це заперечує, розходяться з дійсністю.

Про це сказав Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав, повідомляє департамент інформації Української греко-католицької церкви.

“Ми маємо жити так, щоб нам було не все одно, якими ми є людьми, не все одно, в якій країні ми живемо. Бо “все одно” – значить “мені байдуже”, – переконаний глава УГКЦ Святослав.

“Український народ існує. Тому кожен, хто заперечує існування Українського народу чи існування політичної нації, що має у своєму складі всі народи, що живуть в Україні, той розходиться з дійсністю”, – зазначив Блаженніший Святослав.

У зв’язку з цим він розповів про зустріч із групою експертів, які працюють над певною гуманітарною політикою нової влади. Вони попросили владику пояснити, що таке українська національна ідея.

Як зазначив предстоятель УГКЦ, він дав відповідь у трьох пунктах, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. Папи Івана Павла ІІ:

  • “Перший випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує. Тобто ми є народом, який має свою мову, свою культуру, свою традицію. Ми є народом, який сьогодні має свою державу. Існує як суб’єкт, зокрема міжнародного права”.

  • Другий постулат: якщо ми існуємо, то ми маємо певні права. “Тобто ми маємо право обирати свій шлях розвитку. Ми маємо право мати свою незалежну державу. Ми маємо право і обов’язок її захищати, навіть ціною власного життя. Ми маємо право бути почутими міжнародною спільнотою і бути її невід’ємною складовою частиною”, – пояснив Святослав.

  • Третій постулат: інші мають це право поважати. “Поважати нашу гідність, нашу чутливість, поважати шлях, яким ми йдемо, поважати наш вибір”, – сказав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, у новорічному привітанні шостий президент України Володимир Зеленський закликав українців навчитись жити разом, у повазі, заради майбутнього своєї країни. 

“Адже ми уявляємо його однаково. Це успішна та квітуча країна, де немає війни. Країна, яка повернула своїх людей та свої території. Де не важливо, як названа вулиця, бо вона освітлена та заасфальтована. Де немає різниці, біля якого пам’ятника ти чекаєш дівчину, в яку ти закоханий?”, – сказав зокрема Зеленський.

У соціальних мережах звернення викликало бурхливе обговорення та флешмоби з умовним слоганом #дляменеєрізниця.

«5 канал», що належить Петру Порошенку та телеканал «Прямий», який з ним пов’язують, за кілька хвилин до Нового року транслювали привітання п’ятого президента Петра Порошенка, а не чинного глави держави Володимира Зеленського.

Читайте також: “Зберуть голоси за допомогою папки і конверта”. Чому аграрний комітет у турборежимі провів законопроект з продажу землі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE