Politerno > Україна і світ > Іран визнав, що збив український літак

Іран визнав, що збив український літак

  • 11 Січня, 2020
  • 3385 Переглядів
  • 0

Іран заявив, що літак Boeing 737-800 компанії Міжнародні авіалінії України ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його прийняли за ворожий об’єкт.

Про це повідомив у своїй заяві генеральний штаб Збройних сил Ірану, повідомляє іранський телеканал PressTV.

У заяві йдеться, що іранські військові «ненавмисне» збили український літак, внаслідок чого загинуло 176 людей. Причиною назвали «людський фактор», передає The Guardian.

Також зазначається, що відповідальних за трагедією буде покарано, а іранський уряд приносить вибачення сім’ям загиблих.

Іранські військові також повідомили, що в день аварії літака помітили зростання активності американських військових літаків навколо кордонів Ірану, а іранські військові помітили повітряні цілі, які начебто рухалися в бік іранських військових об’єктів, додає CNN. Низка оборонних центрів зафіксували посилену активність у повітряному просторі на своїх радарах, через що війська протиповітряної оборони Ірану були приведені в бойову готовність.

Раніше ми писали: Літак МАУ збили з таємної бази IRSG, – Bellingcat

Далі уточнювалося, що збитий літак сплутали з ворожою ціллю після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції — військової структури Ірану, що діє паралельно зі збройними силами.

«Військові були в стані найвищої бойової готовності. У таких умовах — через людський фактор і цілком ненавмисне — рейс було збито», — йдеться в заяві.

Там також зазначається, що притягненням винних до відповідальності займатиметься юридичний відділ військ Ірану.

Свої співчуття вже висловив міністр закордонних справ Ірану Мохамад Джавад Зариф. Він, утім, також додав, що людський фактор, який і призвів до трагедії, спричинила викликана «авантюризм США» криза.

Javad Zarif @JZarif

Human error at time of crisis caused by US adventurism led to disaster

Our profound regrets, apologies and condolences to our people, to the families of all victims, and to other affected nations.

Hassan Rouhani @HassanRouhani

Investigations continue to identify & prosecute this great tragedy & unforgivable mistake.

Із оприлюдненої заяви випливає, що збиття літака частково пов’язано з ракетними ударами Ірану по американських військових об’єктах на території Іраку у відповідь на вбивство США іранського генерала Касема Сулеймані.

Читайте також: Чому в Ірані приховують атаку на “Боїнг” і чому ми не зможемо пред’явити в суді заяви Трюдо та інших глав держав

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE