Politerno > Україна і світ > Збиття Іраном літака МАУ: Канада, Швеція, Україна і Британія подали в суд ООН

Збиття Іраном літака МАУ: Канада, Швеція, Україна і Британія подали в суд ООН

  • 5 Липня, 2023
  • 409 Переглядів
  • 0

У вівторок, 4 липня, Канада, Швеція, Україна та Велика Британія подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН, головного судового органу Організації Об’єднаних Націй, звинувачуючи Тегеран у порушенні “Монреальської конвенції” у зв’язку зі збиттям літака МАУ в 2020 році.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на повідомлення пресслужби суду.

У своїй заяві чотири держави стверджують, що Іран порушив низку зобов’язань за Монреальською конвенцією внаслідок збиття 8 січня 2020 року військовослужбовцями Корпусу вартових ісламської революції Ірану цивільного літака “Міжнародних авіаліній України” рейсу PS752. 

Усі 176 пасажирів та членів екіпажу, які перебували на борту літака, багато з яких були громадянами та резидентами держав-заявників, загинули в авіакатастрофі.

На думку заявників, Іран “не вжив усіх можливих заходів для запобігання незаконному та умисному вчиненню злочину, описаного в статті 1 Монреальської конвенції, включаючи знищення рейсу PS752.

Іран також згодом не зміг провести неупереджене, прозоре і справедливе кримінальне розслідування відповідно до міжнародного права, стверджують держави-позивачки.

Канада, Швеція, Україна та Британія намагаються обґрунтувати юрисдикцію Суду на підставі пункту 1 статті 36 Статуту Суду та пункту 1 статті 14 Монреальської конвенції, сторонами якої є всі чотири заявники та Іран.

Міжнародний суд ООН є головним судовим органом Організації Об’єднаних Націй. Він був створений відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй у червні 1945 року. 

Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака наприкінці грудня 2022 року.

Нагадаємо, президент “Київміськбуду” Ігор Кушнір, який у травні 2023 року підкорив Еверест, покинув територію України через довідку про інвалідність.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE