Politerno > Тернопільщина > П’ять годин спотикання. Сесія Тернопільської обласної ради прийняла бюджет на 2020 рік

П’ять годин спотикання. Сесія Тернопільської обласної ради прийняла бюджет на 2020 рік

  • 13 Січня, 2020
  • 3759 Переглядів
  • 0

Сесія Тернопільської обласної ради прийняла бюджет області на 2020 рік. Передували цьому п’ятигодинні кулуарні перемовини. Пів дня депутати не могли ніяк домовитися, як поділити видаткову частину обласної скарбниці.

З першої спроби близько дванадцятої дня забракло голосів для прийняття бюджету-2020. Відтак, голова облради Віктор Овчарук оголосив перерву на п’ять хвилин. Разом з тим, попросив голів фракції зібратися на нараду.

Нарада затягнулася аж до вечора половини п’ятої.

Радилися і сварилися в президії, в кулуарах, в сесійному залі.



Найбільшим каменем спотиканням стало питання про використання коштів на ремонт доріг місцевого значення.



У бюджетних пропозиціях  на 2020 рік зазначено, що Тернопільській області передбачена субвенція з державного бюджету  на ремонт, реконструкцію, будівництво і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в розмірі 590 млн. грн.

Хто би мав розподіляти пів мільярда гривень на дороги? Саме на тому ніяк не могли п’ять годин погодитись депутати з обласною держадміністрацією.



У первинній пропозиції від депутатського корпусу звучало, що на 540 мільйонів гривень розпорядником коштів визначити Тернопільську обласну раду. А замовником робіт мало би стати комунальне підприємство облради «Тернопількомунінвест».



Втім, на таке не погоджувався голова облдержадміністрації Ігор Сопель. За проектом бюджету-2020, який розроблений та схвалений ОДА в грудні минулого року, головним розпорядником коштів мала би бути обласна адміністрація, а замовником робіт Управління капітального будівництва ТОДА.

УКБ очолює Віктор Кузяк, відомий минулорічними скандалами, у тому числі про славнозвісний поділ доріг по 40 метрів.

Зрештою, голова облради Віктор Овчарук після багатогодинних перемовин озвучив спільну пропозицію, яка тимчасово була схвалена. Головним розпорядником майже 600 млн. грн. на дороги залишається Тернопільська ОДА. А замовниками робіт стають дві установи. Це – КП «Тернопількомунінвест» та УКБ.

Однак, більше половини мільярда гривень між замовниками робіт депутати не розподілили. Розподіл грошей на місцеві дороги області розглядатимуть на наступних сесіях. 

Окрім того, відділу взаємодії з засобами масової інформації ТОДА врізали бюджет майже по саму зарплату. Цьому відділу попередньо передбачалося 500 тис. грн. на висвітлення у медіа діяльності обласної державної адміністрації, виготовлення та розміщення інформації на білбордах, сіті-лайтах, публікації в друкованих ЗМІ, постери, аудіо і відеоролики, інформаційні сюжети та фільми, листівки, брошури, буклети та ін. А обласні депутати залишили лише 50 тис. грн.

У підсумку змучені суперечками та домовленостями 53 депутати з 54 зареєстрованих проголосували за обласний бюджет-2020.

Сам Ігор Сопель визнав, що змушений був піти на поступки, аби область отримала бюджет. Опозиційні лідери заявляють про те, що додавили керівника облдержадміністрації в інтересах громади. Позаяк, перший компроміс облради і голови ОДА віднайшовся.

Обласна скарбниця у видатковій частині важитиме 2,3 мільярди гривень. Прогноз власних доходів обласного бюджету (без урахування трансфертів) становить 732,5 млн. гривень.



Також депутати сьогодні на сесії підтримали звернення родин Героїв Небесної Сотні до Володимира Зеленського щодо обміну екс-беркутівців.Окрім того, звернулись до Верховної Ради України з пропозицією відзначити 100-ліття від дня народження Ярослави Стецько на державному рівні.

Прийняли рішення щодо надання народним депутатам від Тернопілля всіх рішень  рад різних рівнів щодо недопустимості ринку землі та виробленні спільних позицій. І прийняли звернення до керівництва держави щодо неприпустимості ухвалення запропонованого проекту Трудового кодексу, який найближчим часом розглядатиметься парламентом.  

Нагадаємо, 27 грудня сесія Тернопільської обласної ради не зуміла прийняти бюджет області під час останнього свого засідання в 2019-році. Тоді питання бюджету обговорювалося більше трьох годин. Депутати з різних фракцій вносили десятки пропозицій, майже всі з яких не були прийняті. 

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE