Politerno > Тернопільщина > Депутати облради підтримали звернення родин Героїв Небесної Сотні до Зеленського щодо обміну екс-беркутівців

Депутати облради підтримали звернення родин Героїв Небесної Сотні до Зеленського щодо обміну екс-беркутівців

  • 13 Січня, 2020
  • 1606 Переглядів
  • 0

Під час сесії обласної ради члени спілки родин Небесної Сотні висунули ряд вимог до вищого керівництва країни через нещодавнє звільнення з-під варти та обмін екс-беркутівців, яких звинувачували у розстрілах на Майдані.

Рідні Героїв Небесної Сотні підкреслили, що не мають нічого проти, аби українські полонені повертались у свої сім’ї. Але звільнення злочинців, винних у вбивствах, порушують право на справедливе покарання.

 «В світлі останніх подій, обмін екс-беркутівців, терористів, вбивць і агентів російських спецслужб, переслідування та ув’язнення українських бійців та волонтерів, скочування України у фарватер Російської Федерації нівелюють усі досягнення Революції Гідності. Звертаємося до президента України Володимира Зеленського. Родини Героїв Небесної Сотні не мають права залишатися осторонь цих подій. Російська пропаганда у засобах масової інформації дуже широко використовує маніпуляцію суспільної думки. Один із прикладів – обмін екс-беркутівців та звинувачення, що по цій справі нічого не робилося», – розпочав свій виступ батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка Володимир Голоднюк.

За його словами, розслідування обміняних екс-беркутівців завершене ще у 2015 році. Справа відразу була передана до суду з усією доказовою базою. Ще в травні 2016 року Святошинський районний суд Києва почав її розгляд.

«Звинувачення надто довго йде суд, та хочу сказати, що ця справа про 48 вбивств та 80 замахів на вбивство, найбільша за все існування України. Це близько 140 томів справи. Суд розглядав справу двічі на тиждень, було більше, ніж 200 засідань. За словами суді, вже цього року навесні мало бути оголошено вирок. Це саме по 20 лютого, по якому найбільше є доказової бази. Тому підсудних практично випустили з-під вироку», – зазначив Володимир Голоднюк.

Підозру у цій справі повідомили 26-ом екс-беркутівцям, більшість із них втекли в РФ ще на початку слідства, продовжував батько убитого Героя.

Згідно із мінськими домовленостями колишні беркутівці не підлягали обміну між полоненими, адже не брали участі у бойових діях на Сході.

«Президент України Володимир Зеленський повинен був зустрітися з родинами Героїв Небесної Сотні і пояснити, чому саме так потрібно було діяти і попросити дозволу та розуміння, виступити з цією пропозицією перед народом, а не ховатися за спинами прокурорів та суддів. Президент, нагадую, є гарантом Конституції України, а не актором комедійного жанру», – наголосив Володимир Голоднюк.

Виходячи із вищезазначеного, родини Героїв Небесної Сотні Тернопільщини звернулися до депутатів Тернопільської обласної ради підтримати  їхні вимоги до Президента:

  • розробити, узгодити із правозахисною і професійною юридичною спільнотою зміни до законодавства, які дозволять заочне засудження, зокрема обміняних беркутівців у цьому ж судовому процесі, та прийняти їх.

  • Поновити штатну чисельність прокурорів, які ведуть справи Майдану, скорочену генпрокурором Русланом Рябошапкою на 30%.

  • Відсторонити від участі в кримінальних провадження у справах Майдану Олександра Шевеленка, Сергія Куцого, Дениса Суботіна (трьох прокурорів яких ввели у справу і які не мали часу ознайомитись із нею).

  • Припинити переслідування бійців, волонтерів та патріотів України.

  • Дозволити ЗСУ давати адекватну відповідь ворогу.

  • Повернути війська на ті позиції фронту, де агресія ворога не припинена!

  • Провадити проукраїнську та проєвропейську політику Української держави, за яку стояв Майдан, за яку полягла Небесна Сотня під час Революції Гідності, за яку гинуть Герої російсько-української війни!

Наостанок, Володимир Голоднюк дорікнув депутам за минулорічне рішення, через яке батьків Героїв Небесної Сотні позбавили матеріальної підтримки.

Після його виступу облдепи довго сперечались щодо зазначеного питання, змушуючи пригадати депутата від “Самопомочі” Віталія Фидрина про його поправку щодо “російсько-української війни”, через яку, власне, родини Небесної Сотні і були забуті.

Депутати обласної ради підтримали звернення активістів, віддавши за нього 52 голоси.

 

Читайте також: Компанія, пов’язана з тернопільським нардепом від «Слуги Народу», перемогла у тендері на 64 млн. гривень

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE