Politerno > Тернопільщина > Компрометуюче минуле голови Теребовлянської РДА. Як колись торгували посадами антикорупціонери

Компрометуюче минуле голови Теребовлянської РДА. Як колись торгували посадами антикорупціонери

  • 28 Січня, 2020
  • 7408 Переглядів
  • 0

По районах Тернопільщини президент України почав призначати голів райдержадміністрацій. Враховуючи процес децентралізації та укрупнення районів, цих керівників можна називати ліквідаторами РДА.

Разом з тим, нова влада давала надію про нові обличчя у владі. Втім, як видно з призначень на керівні крісла в районах, голів РДА «новими обличчями» назвати важко.

Зокрема, першим, хто призначений президентом України Володимиром Зеленським в крісло голови РДА, став Ярема Шатарський. Він керуватиме Теребовлянщиною.



Проживає новопризначений у місті Києві, але для Тернопільщини не чужий. Вік – 56 років.

У політиці Ярема Шатарський з 1998-го. В цей рік хотів бути народним депутатом від Республіканської Християнської партії – не обрано. Тоді ж балотувався в депутати Тернопільської міської ради 3-го скликання – не обрано.

У 2002-му друга спроба стати міським депутатом по мажоритарці – не обрано. У 2006-му – третя спроба в Тернополі, цього разу у списку від Українського Народного Блоку Костенка і Плюща. Результат – ви догадалися.

У 2015-му останній раз пробує потрапити в Тернопільську міську раду за списком партії «Народний контроль».  Знову ж таки міським депутатом не став.



Та найбільш цікава його біографія не так політикою, як, умовно, кажучи, «антикорупційною діяльністю». У грудні 2011-го року Ярема Шатарський очолив відомство начебто державного антикорупційного органу з дуже довгою назвою: Тернопільський обласний відділ Західного регіонального управління державної установи Антикорупційний комітет України.



Згідно аналітичної системи «Юконтрол», Ярема Шатарський до сьогодні є керівником цього відомства. Його організаційно-правова форма – державна організація (установа, заклад).



Засновником Антикорупційного комітету України є не держава, а об’єднання громадян під ще дивнішою назвою «Міжнародний координаційний антитерористичний комітет». Основний вид діяльності «антитерористів» є благодійність. А також діяльність лікарняних закладів.

Цей комітет заснований в 2007-му році «Службою соціального захисту співробітників та ветеранів правоохоронних органів України», яка позиціонує себе теж  як державна установа. І, власне, сама служба заснована тим самим Антикорупційним комітетом, який перебуває на стадії припинення. Тобто, всі засновники йдуть по колу.



Та цікавіші дані не в реєстрі «Юконтролу». Заглянемо в Єдиний реєстр судових рішень.

За пошуковим запитом «Тернопільський обласний відділ Західного регіонального управління державної установи Антикорупційний комітет України» відкривається список судових ухвал та вироків в рамках кримінальних проваджень, які напряму стосуються керівництва тернопільського представництва «антикорупціонерів».



Справа в Борщові

У 2012-му році в Борщівському районному суді розглядалася кримінальна справа по обвинуваченні обіймаючого посаду начальника Борщівського районного відділення Тернопільського  обласного відділу Західного регіонального управління Антикорупційного комітету України, у вчиненні злочину передбаченого ст. 190 ч.1 КК України, ст.15 ч. 2 -ст. 190 ч.1 КК України. Тобто шахрайство.

 Як вказано в матеріалах справи, підсудний, обіймаючи посаду начальника Борщівського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Антикорупційного комітету України, не маючи повноважень  щодо призначення на вакантні посади відділення, діючи умисно, переслідуючи корисливі мотиви, з метою незаконного збагачення, ввів в оману потерпілого, обіцяючи такому за грошову винагороду в розмірі  3500 євро, посприяти у працевлаштуванні  на посаду оперативного працівника Борщівського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Антикорупційного комітету України.

Суд визнав винним того начальника Борщівського районного відділення за інкримінованою статтею по шахрайству. Міра покарання – 240 годин громадських робіт.



Справа в Чорткові

Серпень 2013-го. Чортківський районний суд виносить Ухвалу про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого в хабарництві.

У матеріалах цієї кримінальної справи №608/2165/13-к  суд встановив:

На початку серпня 2011 року ОСОБА_2 повідомив ОСОБА_1, що він займає посаду заступника начальника Чортківського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України та запропонував йому посаду оперативного працівника вказаного комітету.

При цьому повідомив, що для позитивного вирішення питання щодо призначення на посаду, йому необхідно оплатити грошові кошти в сумі 2 тисячі доларів США, а також узгодити питання із працевлаштуванням з представником Антикорупційного комітету по Західному регіону ОСОБА_3.

В  цей  час  у  ОСОБА_1  виник  злочинний  намір,  направлений  на  давання  ОСОБА_2  хабара  у сумі  2  тисячі доларів США для позитивного вирішення питання із його працевлаштуванням у Державну установу – Антикорупційний комітет України. 

Судом встановлено, що ОСОБА_1 вчинив кримінальне провадження в серпні 2011 року, а 20 березня 2013 року добровільно звернувся в УБОЗ УМВС в Тернопільській області, повідомивши про вчинення ним злочину.

На підставі щиросердечного зізнання Чортківський районний суд за походженням з прокурором звільнив від покарання обвинуваченого.



Справа в Тернополі 

Вересень 2013-го. Тернопільський міськрайонний суд. Справа №607/13493/13-к.

Суддя виносить Ухвалу по справі обвинуваченого також за хабарництво. Цей чоловік уродженець с. Білобожниця, Чортківського району. Тернопільської області, пенсіонер МВС.

Суд встановив, що органами досудового слідства пенсіонер МВС підозрюється в тому, що приблизно в серпні 2011 року повідомив потерпілому, що він працює в Західному регіональному управлінні Антикорупційного комітету України Тернопільської області, що є державною установою, де вирішує кадрові питання із працевлаштуванням.

Відтак, запропонував йому посаду оперативного працівника Чортківського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України повідомивши, що для позитивного вирішення питання щодо призначення на вказану посаду,   йому необхідно до 01  січня 2012 року оплатити грошові кошти в сумі 2 тисячі доларів США.

У результаті «антикорупціонер» з Білобожниці спійманий на хабарі. Однак, як і в попередній справі хабарник добровільно прийшов в УБОЗ з повинною.

Суд за походженням з прокурором звільнив пенсіонера МВС від покарання і закрив справу.



Справа в Збаражі

Вересень 2013-го. Збаразький районний суд виносить Ухвалу по шахрайству. Справа № 598/1514/13-к

Підозрюваний –  працівник «державної установи Антикорупційного комітету України», пенсіонер. Потерпілий повір йому, що за 20000 грн. буде працевлаштований на посаду начальника Теребовлянського районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України.

Тут теж суддя з прокурором були милостиві. Справу закрили у зв’язку з повинною. «Антикорупціонера» звільнено від покарання.

Справа в Заліщиках

Жовтень 2013-го. Попався на хабаріначальник Заліщицького відділення Антикорупційного комітету України Тернопільського регіонального відділу. Справа № 597/1232/13-к

Той «продавав» посаду  оперативного працівника свого Заліщицького відділення антикорупціонерів за 2500 Євро.Як і в попередніх випадках хабарник пішов в УБОЗ з каяттям. Суд звільнив від покарання.



Друга і третя справа в Тернополі

Жовтень 2013-го. Тернопільський міськрайонний суд. Справа № 607/17229/13-к

Через щиросердечне каяття і повинну в УБОЗ суд звільняє від покарання начальника Бучацького районного відділення Тернопільського обласного відділу Західного регіонального управління Державної установи Антикорупційного комітету України.

Він теж погорів на хабарі. У нього ціна продажу посади юриста Бучацького райвідділення «антикорупціонерів» становила три тисячі євро.

Через два тижні. Листопад 2013-го. Тернопільський міськрайонний суд звільняє від покарання працівника Заліщицького відділення Тернопільського відділу Антикорупційного комітету України. Справа № 607/17232/13-к.

Він продавав посаду спеціаліста-антикорупціонера в Бучацькому райвідділені. Ціна питання – три тисячі євро. І теж у всьому признався в УБОЗі та прокуратурі.

Утікач-антикорупціонер. Остання справа в Тернополі

Один представникТернопільського ОВ ЗХРУ ДУ АКУ  з повинною до прокурора і в суд не прийшов. З матеріалів справи №607/455/19, він уродженець міста Чортків. Переховується від правосуддя. Підозрюється по статтям шахрайство і корупція.

11-го січня 2019-го року Тернопільський суд дав дозвіл про його арешт. Але правоохоронці не встановили місце його перебування, щоб привести до суду. Оголошений в розшук.

Утікач торгував посадами Бучацького райвідділення неіснуючої «державної установи» по ціні три-чотири тисячі євро. Потерпілих від діяльності «антикорупціонера» четверо.



І остання Ухвала суду по темі Тернопільського  обласного відділу Західного регіонального управління державної установи Антикорупційний комітет України, яке очолює нинішній голова Тернопільської РДА, прийнята Тернопільським міськрайонним судом кілька місяців тому. 30 жовтня 2019-го року, Справа № 607/25475/19.

Тут теж йде мова про уродженця Чорткова, місце перебування якого не встановлено. Його оголошено уже в міжнародний розшук.

У цій ухвалі від 30.10.2019 прокурор зі слідчими просив суд дати дозвіл на вилучення документів зУправлінні Державної міграційної служби України в Тернопільській області, які стосуються виїзду втікача закордон. Суд погодився.

Підсумок

Тож людина, яка керувала в Тернопільській області вщент скомпрометованою хабарами і шахрайством організацією, очолила РДА. Можливо, такі люди й потрібні ЗЕ-команді? Навіщо владі розрекламована система «LIFT», якщо, як і раніше, по кар’єрним сходинам легше здійматись за протекцією призначенців?

Тим не менше, Ярема Дмитрович Шатарський призначений президентом України за поданням голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля головою Теребовлянської РДА.

Син, Андрій Шатарський, є помічникомнародного депутата України від партії «Слуга Народу» Володимира Гевка на постійній основі.

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE