Politerno > Україна і світ > Онищенко попросив притулку в Німеччині і готовий виїхати до РФ – САП перевіряє наявність російського паспорта

Онищенко попросив притулку в Німеччині і готовий виїхати до РФ – САП перевіряє наявність російського паспорта

  • 12 Лютого, 2020
  • 1242 Переглядів
  • 0

Біглий екс-депутат Верховної ради Олександр Онищенко, який перебуває під вартою в Німеччині, запросив політичний притулок в ФРН, а також готовий виїхати в Росію, оскільки має громадянство цієї країни.

Про це адвокат екс-депутата Інго Міноджіо повідомив Deutsche Welle.

За словами юриста, Онищенко намагається переконати владу ФРН, що в Україні існує небезпека для його життя і здоров’я. За словами Міноджіо, його підзахисний також оскаржує в Німеччині видачу в Україну, посилаючись на “політичні мотиви”.

Адвокат також повідомив, що якщо ФРН не надасть притулку, а запит Києва на екстрадицію буде все ж відхилений як політично мотивований, Онищенко готовий виїхати в Росію.

“У Олександра Онищенка є російський паспорт, а посвідки на проживання в Німеччині у нього немає. Тому ми повідомимо суду, що, в разі невидачі Україні, йому є куди їхати – в Росію”, – підкреслив юрист.

Адвокат додав, що на підтвердження позиції захисту суду будуть надані заяви ряду українських політиків. Серед них – двоє депутатів Верховної Ради Костянтин Бондарєв з “Батьківщини” і Нестор Шуфрич з “Опозиційної платформи – За життя”, а також екс-депутат, перший номер виборчого списку “Батьківщини” на виборах у 2014 році Надія Савченко.

Крім того, за словами адвоката, свідчення на підтримку Онищенка надали також депутат Верховної Ради минулого скликання, соратник олігарха Ігоря Коломойського Віталій Купрій, а також заступник головного редактора порталу “Страна.ua” Світлана Крюкова.

У свою чергу керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час звіту на засіданні Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики повідомив, що інформація щодо наявності російського паспорта у екснардепа-утікача Олександра Онищенка перевіряється.

“Вчора ми вже зі ЗМІ дізналися, зараз перевіряємо по своїх каналах процесуальним, що у нього (Онищенка. – Ред.), виявляється, російський паспорт весь цей час був”, – зазначив Холодницький.

Він додав, що справу Онищенка відкладено до травня в зв’язку з необхідністю передачі повістки до Німеччини.

Раніше, 7 лютого, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вже інформував ЗМІ, що Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України направить до Німеччини виклик для Онищенка.

Холодницький також висловив надію, що колишній депутат буде екстрадований до травня.

Як повідомлялося, німецькі правоохоронці 29 листопада 2019 року затримали колишнього народного депутата Олександра Онищенка в німецькому місті Аахен за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE