Politerno > Україна і світ > Розвідки США та Німеччини протягом десятиліть мали доступ до секретного листування понад 130 країн

Розвідки США та Німеччини протягом десятиліть мали доступ до секретного листування понад 130 країн

  • 12 Лютого, 2020
  • 662 Переглядів
  • 0

Центральне розвідувальне управління США та Федеральна розвідувальна служба Німеччини протягом десятиліть мали доступ до секретного листування керівників та представників розвідки понад 130 країн світу.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Washington Post та німецького телеканалу ZDF.

Журналісти дізналися, що для розшифровування листування використовували швейцарське криптографічне обладнання Crypto AG. З 1970 року компанією таємно керували ЦРУ та німецька розвідка, яка була партнером США.

Країни запустила спеціальну операцію з поширення шифрувального обладнання під назвою «Рубікон». Вона тривала до 1993 року.

Зазначається, що обладнання Crypto AG придбали понад 130 країн, зокрема Іран, Аргентина та Пакистан. За даними журналістів, СРСР та Китай відмовилися від швейцарського обладнання через підозри щодо походження компанії.

Дані, що отримали таким способом, не розголошували. Згідно з розслідуванням, спецслужби володіли інформацією про вбивства десятків тисяч людей у деяких країнах.

Зазначається, що після 1986 року німецька розвідка вийшла з програми, тоді ЦРУ самостійно продовжило роботу.

Читайте також: В Альпах знаходиться база російської розвідки

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE