Politerno > Україна і світ > США і “Талібан” уклали історичну угоду

США і “Талібан” уклали історичну угоду

  • 29 Лютого, 2020
  • 719 Переглядів
  • 0

У суботу, 29 лютого, США підписали історичну угоду з афганським угрупованням “Талібан”, яка може стати кроком до припинення 18-річної війни і початком повного виведення іноземних військ з Афганістану протягом наступних 14 місяців.

Про це повідомляє Reuters.

Повідомляється, що угоду було підписано в столиці Катару Досі спеціальним представником США Халілзад Залмай і політичним керівником руху “Талібан” муллою Абдул Гані Барадаром.

Держсекретар США Майк Помпео також був присутнім на церемонії.

“Сьогодні великий день для Афганістану”, – заявило у Twitter посольство США в Кабулі.

Зазначається, що “мова йде про укладення миру і створення спільного світлого майбутнього”. За кілька годин до угоди таліби наказали всім своїм бойовикам в Афганістані “утримуватися від будь-яких атак … для щастя нації”.

Напередодні, 28 лютого, президент США Дональд Трамп заявив, що відповідно до угоди скоротиться чисельність американських військових з приблизно 13000 до 8600 протягом декількох тижнів після угоди.

Подальше скорочення західних сил буде залежати від прихильності талібів обіцянці “скоротити насильство”, яке буде оцінено Сполученими Штатами.

Крім того, відповідно до угоди, таліби хочуть, щоб 5 тисяч бойовиків було звільнено з афганських в’язниць, але не ясно, чи погодиться на це афганський уряд.

Війна, в якій загинули десятки тисяч людей, почалася, коли війська США увійшли в Афганістан через кілька тижнів після атаки 11 вересня 2001 року.

Читайте також: Туреччина розбомбила військові заводи в Сирії: Ердоган розкрив деталі (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE