Politerno > Україна і світ > Людей уже завертають на кордоні з РФ без закордонного паспорта

Людей уже завертають на кордоні з РФ без закордонного паспорта

  • 2 Березня, 2020
  • 879 Переглядів
  • 0

Державна прикордонна служба фіксує спокійну ситуацію щодо зміни порядку перетину кордону з Росією.

Я повідомив речник ДПС Андрій Демченко у коментарі “Українській правді”, за добу за закордонними паспортами виїхало майже 7 тисяч громадян, до 15 осіб отримали відмову в перетині через відсутність необхідного документа.

“Майже 7 тисяч громадян України поїхало до Росії за минулу добу і тільки приблизно 15 прибули на кордон із внутрішніми паспортами. Їм відмовлено в перетині кордону. Поки що ми не бачимо якогось великого невдоволення людей змінами порядку поїздок. Наскільки мені відомо, навіть одна людина, яка не змогла потрапити в Росію, бо мала внутрішній паспорт, сказала: “ну значить долею так визначено: сьогодні не зможу потрапити, але зроблю собі документ і тоді поїду”, – сказав Демченко.

Він пояснює, що нововведення суттєво пришвидшує оформлення громадян на державному кордоні, оскільки дані і внутрішнього паспорту і свідоцтва про народження прикордонникам доводилося фактично в ручному режимі забивати в базу: прізвище, ім’я, по-батькові, номер та серія документа, громадянство. Водночас закордонні паспорти зчитуються рідерами одразу.

Плюс це безпекова складова, бо свідоцтво про народження і внутрішній паспорт громадянина України легше підробити ніж закордонний.

Діти до 16 років можуть слідувати через кордон з РФ за свідоцтвом про народження.

Стосовно статистики за попередні роки, речник ДПСУ відзначив, що на неї суттєво вплинули відносини між країнами і особливо – агресія Росії стосовно нашої країни.

У 2013 році було зафіксовано 6 мільйонів 200 тисяч перетинів кордону з РФ (ще діяло авіаційне сполучення –ред.), у 2018 році – 4,1 млн перетинів, за 2019 рік – 3,9 мільйона.

Зміна порядку перетину кордону з РФ жодним чином не стосується Криму. Крим – це тимчасово окупована територія України. Порядок поїздок туди регламентується постановою Кабінету міністрів № 367 від 4 червня 2015 р.

В’їзд на тимчасово окуповану територію України для українців може бути і за внутрішніми паспортами. Але діти до 16-річного віку можуть перетинати адмінмежу з Кримом також за умови пред’явлення паспорта громадянина України, або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.  З Криму можуть їхати і за свідоцтвом про народження, але для оформлення паспортів.

Як відомо, згідно з постановою уряду, з 1 березня 2020 року українці не можуть перетинати державний кордон з України в РФ на підставі паспорта громадянина України (так званого внутрішнього паспорта) або свідоцтва про народження. Лише закордонний паспорт (старого зразка або новий – біометричний).

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що нововведення щодо поїздок до Росії лише за закордонними паспортами стимулюватиме українців до оформлення цього документа.

Читайте також: Які зміни відбудуться в українському уряді

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE