Politerno > Україна і світ > Що відомо про ймовірного нового міністра оборони

Що відомо про ймовірного нового міністра оборони

  • 4 Березня, 2020
  • 1421 Переглядів
  • 0

У мережі з’явилися коментарі про ймовірного кандидата на пост міністра оборони Андрія Тарана. Пишуть, що це нібито російський шпигун, якого начебто затримали за звинуваченням у державній зраді.

Насправді, це брехня. Розповім, що відомо про Тарана зараз, – пише журналіст Юрій Бутусов.

Таран Андрій Миколайович, генерал-лейтенант у відставці. Народився 4 березня 1955 го року в Німеччині в родині військового. Одружений, двоє дітей.

У 1972-77 роках навчався в Київському вищому зенітному ракетному інженерному училищі за спеціальністю “військовий інженер-радіотехнік”. Потім – служба в армії.

У 1987 році закінчив Військову академію ППО Сухопутних військ в Києві за спеціальністю “Управління бойовими діями”.

У 1992-95 роках – служив в центральному апараті Міноборони України. При цьому, в 93-му пройшов перепідготовку в Інституті міжнародних відносин у Києві для дипломатичної служби.

У 1994 році став співробітником Головного управління розвідки Міноборони.

У 1995-96 навчався в Національному університеті оборони США у Вашингтоні. Отримав ступінь магістра за спеціальністю “Стратегія національних ресурсів”. Вільно володіє англійською мовою.

У 1996-98 роках працював експертом центру стратегічного планування і аналізу в Раді національної безпеки і оборони України.

В 1998-99 – в центральному апараті Міноборони.

У 1999-2004 роках – військовий аташе при посольстві України в США.

У 2005-08 роках – начальник управління у Міноборони.

У 2008-11 роках – Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони.

У 2011-14 роках – представник Міноборони при представництві України при ООН.

А тепер важливе пояснення: це не Віктор Таран, який командував сектором “С” в Дебальцевській операції, це інша людина.

На війну Андрій Таран потрапив в 2015-му році – з квітня по серпень 2015 року він був представником України у Спільній центрі контролю і координації на Донбасі, який був створений для мирного врегулювання за участю представників України та РФ.

13 липня 2015 го в Twitter РНБО України з’явилося повідомлення: “Генерал Таран звільнений з посади керівника української сторони СЦКК. Йому оголошено підозру за статтею 111 КК України (Державна зрада)”.

Майже відразу ж у Twitter РНБО було опубліковано спростування: “Інформація про звільнення Тарана є помилковою. Український аккаунт @rnbo_gov_ua був зламаний. Пропуск був оперативно заблокований”.

Слідом інформацію про звільнення Тарана спростував спікер Адміністрації Президента України з питань АТО Андрій Лисенко: “З’явилася інформація в Twitter, нібито генерал Таран звільнений з посади керівника центру. Але, як з’ясувалося, це інформація помилкова. Генерал продовжує працювати в центрі”.

У вересні 2015 го призначений в робочу підгрупу з питань безпеки в Тристоронньої контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі на переговорах в Мінську. Працював три місяці, до листопада.

У грудні 2015 го призначений на посаду першого заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ, де значився до квітня 2016- го, очевидно, щоб завершити кар’єру на почесній посаді. Оскільки, у зведеннях Міноборони України в лютому 2016- го Тарана продовжували називати представником України в СЦКК.

З 2016-му звільнений в запас по досягненню граничного віку генеральської служби.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького 2-й і 3-го ступенів.

У 2019 році Таран очолював виборчий штаб кандидата в президенти Ігоря Смешка.

За даними джерел, на сьогодні рішення про заміну міністра оборони президент Володимир Зеленський ще не прийняв. Як завжди, в ОП збудували чергу кандидатів, і вже два місяці з різними людьми продовжують консультації, за якими важко про щось судити, адже професійних дискусій по військовій стратегії та реформ в ОП не відбувається, а сам Зеленський не проявляє серйозного інтересу до проблем армії і до проблеми війни в цілому. Зеленський, за нашими даними, збирав думки щодо діяльності Загороднюка, але висновків не озвучив. Ніяких чітких критеріїв до посади міністра оборони президент не поставив до цих пір.

Андрій Таран дійсно розглядається як основний кандидат на зміну міністру оборони Андрію Загороднюку. Кандидатуру Загороднюка пропонував колишній глава ОП Андрій Богдан, а кандидатуру Тарана пропонує новий глава ОП Андрій Єрмак.

Очевидно, Єрмак вважає досвідченого військового дипломата і військового розвідника зі зв’язками в США і досвідом “перемир’я” з росіянами на Донбасі оптимальною фігурою для продовження миролюбної політики. З чинним начальником Генштабу Русланом Хомчак у Тарана, за нашими даними, були хороші ділові відносини.

Таран, судячи з кар’єри, мало стикався з реаліями сучасної війни і станом армії. Але він, безумовно, має великий досвід держуправління, добре розуміє міжнародну політику, має великі контакти і знання по взаємодії з НАТО і США, має аналітичні здібності і військовим інтелектом, здатний до державної роботи, знаходиться в нормальній фізичній формі.

Оскільки президент Зеленський в кадровій політиці не спирається на аналітику, а приймає рішення, часто, виходячи зі своїх емоцій, відчуттів і того, що йому хтось шепне або покаже в інтернеті, інформація для Зеленського вкидається різна. І далеко не факт, що позиція президента з питання кадрових змін в Міноборони не зміниться, можливо, і не раз.

Юрій Бутусов

Читайте також: Міністром оборони стане “людина” Єрмака – ЗМІ

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE