Politerno > Україна і світ > З ВР відкличуть “антиколомойський” законопроєкт та скандальний проєкт закону “Про працю”

З ВР відкличуть “антиколомойський” законопроєкт та скандальний проєкт закону “Про працю”

  • 5 Березня, 2020
  • 820 Переглядів
  • 0

У зв’язку з відставкою уряду Олексія Гончарука, усі подані ним законопроєкти, які парламент не встиг ухвалити за основу, автоматично вважаються відкликаними із Верховної Ради.

Зокрема, відкликално скандальний законопроєкт № 2708 “Про працю”, який вносить зміни до трудового кодексу. Також відкликали проєкт закону № 2571 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи”, який заборонив би повертати банки колишнім власникам, якщо вони збанкрутували. Це стосувалося б і “Приватбанку”, яким раніше володів олігарх Ігор Коломойський.

Тепер новий уряд має визначити актуальність відкликаних законопроєктів. Якщо новий Кабмін вирішить, що вони не втратили актуальність, то протягом першого місяця своєї роботи знову направить документи у парламент.

Зазначимо, що Міжнародна конфедерація профспілок розкритикувала законопроєкт про зміни до Трудового кодексу.  У ITUC заявили, що остаточне схвалення законопроєкту позбавить працівників правового захисту, а профспілок – здатності їх захищати.

Читайте також: Зеленський вкотре промив мізки Україні

Водночас, у своїй статті для ZN.UA Петро Петриченко зазначив, що очільники українських профспілок сприйняли як особистий виклик тезу про доцільність розробки нового закону про діяльність профспілок, які мають стати сучасними єврорганізаціями та справді дбати про інтереси працівників. Він пояснив, що проєкт закону у певній мірі посуває звичну і монопольну роль у трудовому процесі профспілок, які звикли не стільки захищати працівників, скільки нав’язувати свою волю роботодавцям.

Що стосується законопроєкту функціонування банківської системи, то Міжнародний валютний фонд відмовився його погоджувати після того, як фінансовий комітет Ради вніс до нього свої зміни. Зокрема, після опрацювання комітетом, норма про компенсацію виглядала наступним чином: у випадку, якщо ексвласники банку доведуть у суді неправомірність рішень НБУ про виведення з ринку або націоналізації, у них є півроку, щоб домовитися з Кабміном про відшкодування шкоди. Якщо сторони не прийдуть до згоди, суму компенсації повинен визначити український суд.

У свою чергу голова комітету Данило Гетьманцев виступив проти початкової версії законопроєкту і заявив про те, що частина положень підсилює НБУ та потенційно може порушити Конституцію.

Читайте також: Зе-перезавантаження. Навіщо президент віддав Кабмін олігархам

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE