Politerno > Україна і світ > Яка насправді ситуація з коронавірусом в Україні

Яка насправді ситуація з коронавірусом в Україні

  • 11 Березня, 2020
  • 3656 Переглядів
  • 0

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте оголосив про закриття на карантин усіх регіонів країни через епідемію коронавируса COVID-19. Крім того, Конте розпорядився розширити дію карантинних заходів, включаючи обмеження публічних зібрань і спортивних заходів, а також закриття всіх шкіл у країні.

Міністр охорони здоров’я Іспанії Сальвадор Ільа заявив, що в країні виявили 1204 випадків зараження коронавірусів, 28 осіб померли. Більше половини випадків зараження зафіксовані в Мадриді, в основному, вони були виявлені серед мешканців та персоналу будинків престарілих. У зв’язку з цим, прийнято рішення про закриття на два тижні, починаючи з середи, всіх шкіл, університетів, дитячих садків в Мадриді і його околицях.

Ізраїль через новий коронавірус вводить обов’язковий карантин тривалістю в 14 днів для всіх громадян, які в’їжджають в країну. Кількість людей, котрі підпадають під цю норму, обчислюється сотнями тисяч і це стосується не тільки до іноземців, але й громадян Ізраїлю.

А в Україні досі тиша. Знаєте чому? Тому що кількість тестів на коронавірус не дозволяє виявити його. Їх практично немає. На країну з населенням під 40 мільйонів було спочатку менш 1 тисячі тестів. І якщо врахувати, що в день потрібні кілька тисяч тестів, то це дає зрозуміти, що у нас відбувається. Тепер чекаємо відосік, який повинен допомогти всім замість тесту на коронавірус. І жартувати або мовчати влада буде до першої смерті від коронавірусу. Тільки питання в тому, що його можуть не виявити. Тестів же немає. Тому дуже цікаво, що придумають новий міністр МОЗ і старий глава профільного комітету Радуцький.

Поки новий Кабмін народив рішення, яке підштовхує нас до розуміння того, що вони розгубилися. Вони вирішили, що до 11 березня має бути визначений обсяг коштів, необхідний для поповнення держрезерву. Також, до 11 березня МОЗ та Мінфін повинні подати пропозиції щодо збільшення фінансування на закупівлю лабораторними центрами МОЗ виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та діагностичних матеріалів, а також тест-систем для визначення коронавірусу. Розумієте? Це на завтра вони повинні дати пропозицію. А коли вони закуплять? А коли доставлять в Україну? Хоча, для забезпечення всім цим, закупівлю повинні були провести навіть не вчора.

Так, керівництво України вже мало б закупити все необхідне. Раніше, а не зараз. Але попередній глава МОЗ сиділа в карантині і їй було не до цього, а нові поки тільки планують. Загалом, ви тепер розумієте рівень готовності держави до виявлення коронавірусу. До речі, підозрюю, що з його лікуванням у нас все приблизно так само. Не здивуюся. Адже займатися подібною проблемою складніше, ніж відосікі знімати або міркувати про те, що повішання людей, олігархів, могло б прискорити процес розвитку в Україні, що дозволив собі президент Зеленський в інтерв’ю газеті “The Guardian”.

І проблема від цього не зникне, а питання про те, хто і як буде її вирішувати, не вирішиться само по собі. На жаль, відсутність у керівництва України досвіду, компетенцій і вміння діяти в кризових ситуаціях, вкотре загрожує всій країні можливим трагічним результатом. І часу для формування стратегії у Зеленського з його прислугою все менше. Значить шансів на позитивний результат у цій ситуації і у нас не так багато. А час невблаганно біжить.

Борислав Береза

Читайте також: Коронавірус проникнув в усі країни ЄС – в Італії карантин по всій країні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE