Politerno > Україна і світ > Благодійність Пінчука може конвертуватися в лояльність до олігарха з боку потрібних людей, – “Схеми”

Благодійність Пінчука може конвертуватися в лояльність до олігарха з боку потрібних людей, – “Схеми”

  • 20 Березня, 2020
  • 947 Переглядів
  • 0

Зять другого президента України, який розбагатів під час приватизації держпідприємств – таку характеристику олігарха Віктора Пінчука зараз почуєш дуже нечасто. Нині про нього говорять як про бізнесмена, філантропа, мецената і засновника Центру сучасного мистецтва.

Про Пінчука-олігарха і про Пінчука-філантропа йдеться в новому розслідуванні програми “Схеми: корупція в деталях”.

“Пінчук чи не першим з українських олігархів почав працювати над поліпшенням свого іміджу, особливо на Заході, і затирати пам’ять про історію становлення свого бізнесу. Але його бізнес в Україні до цих пір залежить від держави – наприклад, отримує великі держзамовлення. Щоб покращувати умови для цього бізнесу Пінчуку-олігарху, вочевидь, потрібна підтримка влади. І сьогодні не обов’язково безпосередньо фінансувати політиків або партії – мова йде скоріше про м’яке формування лояльного до себе суспільно-політичного пулу. Наприклад, Пінчук щорічно організовує “український сніданок” в швейцарському Давосі в дні проведення там Всесвітнього економічного форуму і везе туди за рахунок свого Фонду українських депутатів… Філантроп Пінчук дійсно допомагає і підтримує громадських діячів і політиків, а олігарх Пінчук заробляє в Україні. Це можуть бути паралельні і незалежні один від одного процеси. Але може статися і так, що фінансування різних поїздок або участі в заходах в майбутньому конвертується в лояльність до олігарха. Наприклад, коли будуть ініціюватися або голосуватися закони, вигідні для збільшення прибутку бізнес-імперії Пінчука”, – йдеться в розслідуванні.

Читайте також: В Давос коштом Пінчука: НАЗК просять перевірити поїздку нардепів, дуже схоже на відпочинок Ситника

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE