Politerno > Україна і світ > Скільки насправді заражених коронавірусом в Україні

Скільки насправді заражених коронавірусом в Україні

  • 25 Березня, 2020
  • 1679 Переглядів
  • 0

В Україні випадків зараження коронавірусів COVID-19 в сотні разів більше, ніж за офіційною статистикою.

Про це заявив керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, кандидат медичних наук, епідеміолог Андрій Александрін.



«Як я вже говорив, у наших співробітників відсутня можливість діагностувати такий вірус, тому звичайно ж людей в сотні разів більше.

Потрібно чекати. Поки у нас не почнуть масово виявляти такий коронавірус, ми не зможемо нічого зробити», – зазначив епідеміолог.

Також він припустив, що в країні більше смертей від коронавірусу, оскільки людям не ставлять діагноз COVID-19.

«До масового тестування закликав навіть глава ВООЗ – чим більше ми будемо виявляти хворих, тим більше у нас буде можливість ізолювати людей, лікувати – і вони не будуть представляти загрози для оточуючих.

А оскільки держава байдуже ставиться до цього питання і не проводить тестування, то у нас ніхто і не виявляється», – підкреслив Александрін.

На його думку, Україна не готова до зустрічі з коронавірусом.

В Україні повністю відсутня система контролю епідеміологічних загроз, в країні не навчають профільних фахівців, тому реакція на пандемію коронавірусу виявилася запізнілою, – заявив експерт.

Він зазначив, що українські лікарі досі не можуть правильно встановити діагноз коронавірусу у пацієнта, якщо немає відповідних тест-систем, і причиною цього є системна проблема з медичною освітою.

«Наша система не готова, на жаль.

В Україні відсутня підготовка фахівців, яких називають госпітальними епідеміологами, фахівців з інфекційного контролю. Немає додипломної та післядипломної системи освіти, більшість медичних закладів до таких викликів не готові.

Ми розповідаємо про можливі ризики. Якщо це сімейний лікар, у нього одні заходи, якщо це анестезіолог – інші.

У нас відсутня система епіднагляду за інфекційними захворюваннями, ми пізно дізнаємося про те, що до нас прийшла та чи інша інфекція.

У нас відсутня можливість протестувати пацієнтів на коронавірус. Медики не можуть поставити діагноз – це грип, або коронавірус, або риновірусна інфекція», – зазначив він.

Також Александрін представив алгоритм, як слід було б державі поступити в даній ситуації. На його думку, щоб налагодити процес контролю епідеміологічних загроз в Україні, слід перейняти досвід зарубіжних країн і провідних фахівців, навчати менеджерів в галузі, перевести на державну мову профільні навчальні матеріали.

«Потрібно починати з навчання. Якпоступають азійські й африканські країни? Вони формують когорту фахівців на національному рівні – в першу чергу тих, хто буде приймати рішення і займатися організацією навчального процесу.

Їх потрібно відправити до Гарвардської школи громадського здоров’я з курсом контролю, фахівці повинні повністю пройти курс, взяти матеріали, програму, прийти додому, перевести все на українську мову і почати впроваджувати.

При цьому ми побачимо результат не відразу, а через 2-3 роки. Але це буде ефективно …

Україна, як і інші пострадянські країни, відстала на кілька десятків років», – резюмував лікар.

Читайте також: Лише вчора надійшло незначне фінансування для створення й виробництва тест-систем для діагностики коронавірусу, – Тукало

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE