Politerno > Україна і світ > Зеленський втратив контроль над своєю фракцією, – Бутусов

Зеленський втратив контроль над своєю фракцією, – Бутусов

  • 30 Березня, 2020
  • 708 Переглядів
  • 0

Реально відбувся розкол фракції “Слуга народу”. Проте, щоб не робити розкол явним, ключові законопроекти вирішили перенести.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Президент Володимир Зеленський втратив контроль над своєю фракцією і вперше не зміг домогтися від більшості “слуг народу” голосування за необхідні йому законопроекти сьогодні 30 березня. Напередодні 29 березня президент Володимир Зеленський звернувся до депутатів у спеціальному телевізійному зверненні: “Через коронавірус Україна фактично виявилася на роздоріжжі і має два шляхи. Перший – прийняття двох життєво важливих законів. Після чого ми отримаємо підтримку від наших міжнародних фінансових партнерів в розмірі не менше 10 мільярдів доларів. Це потрібно для стабілізації економіки і подолання кризи. Другий шлях – провал цих законів. Потім – занепад економіки і загроза дефолту…  Тепер – черга за народними депутатами. Завтра народ України чітко побачить, чи готові ви захищати його інтереси. Суспільство зрозуміє – ви слуги народу або прислужники чужих інтересів. Усвідомте свою відповідальність. Виберіть завтра правильний шлях“, – нагадав Бутусов.

І депутати обрали шлях – до порядку денного Верховної Ради 30 березня не включені ключові законопроекти – про ринок землі і про заборону повернення коштів націоналізованих банків. Причина – відсутність необхідної кількості голосів. Законопроекти Зеленського повністю підтримали його головні політичні опоненти – “Європейська Солідарність” і “Голос”. Але монофракція “слуг” не дала своєму президенту необхідну йому підтримку“, – зазначив журналіст.

За даними Цензор.НЕТ, президент зміг заручитися гарантованою підтримкою близько 170-180 голосів у своїй фракції з 254 – і це незважаючи на тиждень інтенсивних переговорів. Законопроект балансує на межі, голосів може і не вистачити. Інші фракції та групи можуть дати приблизно 45 -50 голосів, для гарантії треба надійно зібрати серед “слуг” хоча б 190“, – акцентував Бутусов.

У наявності розкол фракції, і щоб не ризикувати і не робити розкол явним, ключові законопроекти вирішили перенести – коли, думаю, сьогодні стане ясно. Безумовно, ОП буде продовжувати роботу зі збору голосів. І цілком ймовірно, Зеленському вдасться переламати ситуацію, у всякому разі , президент докладає для цього всіх зусиль. Але після того, як один з ключових учасників переговорів Зеленського – глава Офісу президента Андрій Єрмак, опинився під ударом звинувачень в корупції з боку “слуги народу” Гео Лероса, діяльність президента в Раді буде ще більше утруднена“, – резюмував журналіст.

Читайте також: Війна всіх проти одного. Кому вигідно “завалити” Єрмака

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE