Politerno > Тернопільщина > Штраф за огорожу або вілла відомого будівельника на березі тернопільського ставу

Штраф за огорожу або вілла відомого будівельника на березі тернопільського ставу

  • 31 Березня, 2020
  • 21163 Переглядів
  • 0

Регіональний ландшафтний парк «Загребелля – найбільший парк у Тернополі. Його площа – 630 гектарів. Межує з Тернопільським ставом. Мати там свій будинок означає наявність високого соціального статусу.

Будуються в парку далеко не бідні, а то й впливові люди. Це помітно по розміру маєтків. Отримати там земельну ділянку під забудову теж не так просто через перепони в законі. Відтак, вигадуються різні земельні схеми.


Зокрема, на березі озера сесія Тернопільської міської ради на чолі з Сергієм Надалом віддали в користування пів гектара землі фірмі близькій до екс-міського голови Тернополя Романа Заставного. Серед співвласників цієї компанії є також відомий тернопільський мільйонер Тарас Демкура.

Читайте по темі:  “Лодочні станції” тернопільських багатіїв. Або хто збудував огорожі на березі Тернопільського озера

П’ятиярусний гараж на березі озера

Як зазначалося в попередньому журналістському матеріалі, з 21 лютого цього року вступив в дію закон, який передбачає вільний доступ громадян до узбережжя усіх водних об’єктів. Цей закон політики назвали «відкриті набережні».

Згідно нових законодавчих змін, встановлення огорож вздовж берегів заборонено. Обмеження доступу до води карається аж до позбавлення права користування земельними ділянками. 

Попри нове законодавство, на вулиці Урожайні вздовж берега набудували будинки тернопільські мільйонери. А по документах оформили, що це звичайні паркування для човнів – елінги.

У такий самий спосіб оформлена ще одна земельна ділянка в парку «Загребелля». Про неї уже не раз говорилося, проводилися акції протесту. Однак, огорожі навколо багатоповерхівки заходять майже у воду.

Йде мова про так звану «віллу Гуди».  

Ігор Гуда – відомий тернопільський забудовник, засновник і власник будівельної компанії ПП «Креатор-буд».


У червні 2013-го року він особисто отримує в оренду терміном на десять років земельну ділянку (кад.номер 6110100000:01:002:0002) площею 0,0827га для обслуговування та реконструкції нежитлового приміщення – приміщення гаража з використанням в рекреаційних цілях і будівництвом причалу та елінгу за адресою вул. Чумацька,5б.



На публічній кадастровій карті чітко видно межі, конфігурацію та площу території, яку орендує під реконструкцію гаража власник «Креатор-буду».



Втім, з супутникової зйомки конфігурація земельної ділянки виглядає по-іншому. Реконструкція гаражу виросла в п’ятиярусний маєток. Ба, більше того, довкола території були незаконно вирубані дерева.



Щодо незаконної рубки дерев у 2014-му правоохоронці навіть відкрили кримінальне провадження. Справа дійшла до суду. За незаконну рубку 29 дерев та протиправне зняття верхнього родючого шару ґрунту посадова особа Креатор-буду визнана винною. Йому присудили 2,5 роки реального строку. Втім, відразу суд звільнив від покарання, керуючись законом «Про амністію в 2014 році».

За завданні природі збитки винуватець все ж поніс покарання. Як випливає з матеріалів кримінальної справи, працівник «Креатор-Буду» оплатив відшкодування повністю, а це на суму більше 200 тис. грн.  

Відтак, прокурор відмовився підтримувати цивільний позов.  

«Цивільний позов прокурора в інтересах держави, в особі Державної екологічної інспекції у Тернопільській області про стягнення збитків, завданих державі внаслідок незаконної порубки дерев та зняття верхнього родючого шару ґрунту – залишити без розгляду, у зв’язку із відмовою прокурора від його підтримання», – йдеться у результативній частині вироку Тернопільського міськрайонного суду від 17.07.2014 Справа №607/9684/14-к.  

Це по суті все чим закінчилася кримінальна справа. Реальний термін отримав, суд звільнив, бо амністія, збитки відшкодовані. Гараж у віллу розбудовувався далі.

Зараз до берега зі сторони вілли наблизитись не вдасться, як це передбачає новий закон. Окрім, мурованого паркану довкола вілли, є ще одна огорожа з металевої сітки. Свого виду, мов буферна зона. Хоча на публічній кадастровій карті нікому ця територія не відведена.

Як все було і як з тим боролися

Власне, сама схема отримання цієї земельної ділянки започаткована ще в 2010-му році. Тоді Ігор Гуда підписав договір з Тернопільською обласною організацією Фізкультурно-спортивне товариство «Буревісник» на виконання робіт по ремонту гаража, площею 128 кв. м. Мовляв, він вклав в ремонт 337 тис. грн.

ФСТ «Буревісник» як годиться за ремонт не заплатив. Ігор Гуда подав позов в суд про визнання права власності на гараж. Відповідач позовні вимоги визнав. Гараж, площею образно 10х12,8м, став власністю Ігоря Гуди.

А в червні 2013-го ФСТ «Буревісник» відмовляється від земельної ділянки. Відповідно, Ігор Гуда отримує її в користування, площею, яка в 6,5 раз більша за приміщення гаража. Хоча до того ФСТ «Буревісник» користувалося земельною ділянкою лише на 5 сотих.

Ігор Гуда давно має привілегії перед міським головою. Окрім земельної ділянки на березі ставу, в попередній каденції Сергій Надал також нагородив забудовника почесною відзнакою міського голови. 

Втім, не в захваті від будівництва вілли були тернопільські активісти «Правого Сектору» в 2015-му році.

Тоді активісти встановили, що фактична розбудова гаража на 128 кв. м. становить 3266,5 куб. м. – сягнула висоти п’ятого поверху.  

Декілька днів «Правий сектор» перекривав в’їзд на територію забудови. Відбувалися дрібні сутички між активістами та найнятою забудовником охоронцями. Втручалася поліція. А згодом все затихло.

Відео: серпень 2015-го


Хоча ні. Про незаконність цього будівництва також інформували активісти громадської організації «Демократичний Альянс Тернопіль».

На думку тернопільського «ДемАльянсу», земельна ділянка була відведена під реконструкцію гаража незаконно через невідповідність тогочасному діючому Генплану міста.

Згодом, у березні 2017-го сесія Тернопільської міської ради схвалила нову містобудівну документацію. Відтоді земельна ділянка Ігоря Гуди за Дальнім пляжем повністю і законно вписалася в новий Генплан.

Активний спротив будівництву вілли-гаража теж затих.  Натомість, раз по раз публікується вдячність від Тернопільської міської ради для Ігоря Гуди.

Зокрема, за те, що капітально відремонтовано дорогу до «Дальнього» пляжу. Навіть далі – до самого в’їзду на територію вілли-гаражу. Зрозуміло, що ремонт дороги вулиці Урожайна зробив ПП «Креатор-буд». Окрім того, минулого року ця ж компанія збудувала велосипедну доріжку вздовж вулиці.  

Штрафи за огорожу. Виконком готує рішення

Тим не менше, ввійшов в дію новий закон про «вільні набережні», який ми згадували на початку.

У Прикінцевих та перехідних положеннях Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування» вказано:

«Огорожі або інші конструкції, що встановлені до набрання чинності цим Законом та перешкоджають доступу громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, а також до берегів річок, водойм та островів (крім випадків, встановлених законом), підлягають демонтажу протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками».

13-го березня під час сесії Тернопільської міської ради Сергій Надал повідомив депутатів:

– Згідно діючого законодавства ми попередили всіх власників будівель і споруд на території озера про те, що будь-які паркани мають бути демонтовані добровільно. На жаль, ми не отримали жодної відповіді або згоди. Тому підготоване рішення виконавчого комітету про демонтаж.

Справді, декілька днів тому, 26 березня, на сайті міської ради опублікований проект рішення виконкому «Про усунення самовільно встановлених огорож».

Так як паркани і мури довкола вілли-гаража Ігоря Гуди перекривають вільний доступ до берега, то очевидно, що рішення виконкому стосуватиметься і його.

Про це свідчить другий пункт в проекті рішення:

«2. Постійно діючій робочій групі в 30-денний термін з дня прийняття рішення організувати та провести роботи з демонтажу самовільно влаштованих огорож на набережній Тернопільського ставу, зі сторони мікрорайону Кутківці».



Відтак,уже не активісти мають вплинути на Ігоря Гуду, а й, власне, персонально сам міський голова Сергій Надал. Інакше для відомого тернопільського забудовника чекають адміністративні стягнення.

З 21 травня цього року обмеження у будь-який спосіб безперешкодного доступу громадян до узбережжя тернопільського озера, крім випадків, передбачених законом, тягне за собою накладення штрафу від 3,4 до 6,8 тис. грн. А на посадових осіб – від 6,8 до 11,9 тис. грн.

Якщо перешкоджання доступу до тернопільського озера будуть тою ж особою вчинені повторно протягом року після накладення першого штрафу, тоді винуватець повинен сплатити, як посадова особа по першому випадку.

Якщо ж перешкоджатиме вдруге на вільний доступ до берега своєю дією чи бездіяльністю посадова особа, тоді її чекає штраф від 11,9 до 17,0 тисяч гривень.

 Тобто Ігор Гуда, якщо не забере парканів, які заважають доступ до озера через подвір’я його вілл-гаража, то відповідно його чекатиме штраф і сором.

_________________________

У публікації використанні матеріали з таких новинних веб-ресурсів:

 Сайт «Правого Сектору» (Тернопільська обласна організація) https://pravyysektor.info/
 Фейсбук-сторінка «ДемАльянс Тернопіль» https://www.facebook.com/ternopil.demalliance/
 Онлайн-видання «Тернопільський тиждень» http://t-weekly.org.ua/

А також, офіційні веб-ресурси органів державної влади та органу місцевого самоврядування: Тернопільська міська рада, «Публічна кадастрова карта», «Законодавство України» та «Єдиний реєстр судових рішень».

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE