Politerno > Тернопільщина > “Лодочні станції” тернопільських багатіїв. Або хто збудував огорожі на березі Тернопільського озера

“Лодочні станції” тернопільських багатіїв. Або хто збудував огорожі на березі Тернопільського озера

  • 16 Березня, 2020
  • 18125 Переглядів
  • 0

Цього року вступив в дію закон, який передбачає вільний доступ громадян до узбережжя усіх водних об’єктів. Цей закон політики назвали «відкриті набережні». Згідно нових змін, встановлення огорож вздовж берегів заборонено. Обмеження доступу до води карається аж до позбавлення права користування земельними ділянками.   

Попри нове законодавство, на вулиці Урожайні, яка веде через парк «Загребелля» в Тернополі,  вздовж берега набудували будинки тернопільські мільйонери. А по документах оформили, що це звичайні паркування для човнів – елінги.



На сесії Тернопільської міської ради, яка відбулася минулого тижня, згадали про ці паркомісця. Підійти до води в зоні забудови простому мешканцю не вдасться.

Тож нагадаємо, хто там живе, як оформлялися документи. І, зрештою, як зреагувала місцева влада на зміну законодавства.

Міська рада пише листи

Сесія Тернопільської міської ради, 13.03.2020 р. Депутати обговорюють виконання «Комплексної Програми розвитку водосховища «Тернопільський став». Доповідає виконуючий обов’язки начальника Управління культури і мистецтв ТМР Кармазин Василь Петрович. Його запитує депутат Тарас Білан:

– Скажіть, будь ласка, які заходи вами вжито по відношенню до осіб, що провели забудову 50-метрової зони Тернопільського озера і на виконання закону України про «відкриті набережні»? – запитав депутат.

– Дивіться. В минулому році були направлені листи всім трьом особам, які там мають свої ділянки. До сьогоднішнього дня ніякої відповіді від них не поступило. Зараз підготовлено проект рішення щодо демонтажу тих об’єктів, – відповів Василь Кармазин.

Відповідь доповнює міський голова Сергій Надал:

 – Згідно діючого законодавства ми попередили всіх власників будівель і споруд на території озера про те, що будь-які паркани мають бути демонтовані добровільно. На жаль, ми не отримали жодної відповіді або згоди. Тому підготоване рішення виконавчого комітету про демонтаж.



То хто ж ігнорує листи Тернопільської міської ради, чиї ім’я так важко посадовцям назвати вголос публічно? Відправимося в недалеке минуле.

Схема набуття власності на берег ставу. Добробут і компанія  

Тема забудови набережної Тернопільського ставу не нова. Раз по разу висвітлювалася в місцевих ЗМІ.  
Загляньмо й ми в недалеке минуле.

У березні 2006-го року останні дні на посаді міського голови допрацьовував Богдан Левків. На одній з останніх сесій за його головування, 03.03.2006р., підприємець Тетяна Баб’яр отримує в оренду земельну ділянку, загальною площею  0,406 га, під реконструкцію власних приміщень в станцію для човнів. Термін оренди – 5 років.

Із загальної площі лише 5 соток було під будівлею, чого не скажеш зараз. Територію розбудували на 5 трьоповерхових корпусів, дуже схожих на звичайні панські маєтки-котеджі.  

По завершенні договору оренди, у червні 2011-го Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області зареєстровано Декларацію про готовність всього комплексу «лодочних станцій» до експлуатації за № ТП 14211002266.

А далі почалася процедура зміни власника за допомогою Тернопільського міськрайонного суду. І, по суті, за мовчазної згоди Тернопільської міської ради при першій каденції міського голови Сергія Надала.

З матеріалів судового рішення від 03.12.2012, Справа №1915/16147/2012.:

Позивачі Борис М. Д., Джуравський С. С., Міхеєв О. А., Демкура Т. В., Баб’яр П. П. звернулися до суду про визнання права власності посилаючись на те, що їм на підставі договорів дарування належать приміщення лодочної станції, які знаходяться за адресою: м. Тернопіль, вул. Урожайна, 15.

Подарунки цим особам у вигляді 5 котеджів з площею понад 300 кв. м. зробила пані Тетяна Баб’яр. Будівництвом елінгів займалася  компанія ТОВ «Добробуд». Серед засновників «Добробуду» значиться один із «обдарованих» Микола Борис. 


Суд відбувся заочно, жодна зі сторін не була присутня. Ні позивачі, ні відповідачі – Тернопільська міська рада і ТОВ «Міське бюро технічної інвентаризації» – на суд не з’явилися. Апеляції не було, попри, як правило, постійне відстоювання комунального майна підопічними Сергія Віталійовича.

Час іде. Будова триває.

У серпні 2013-го таких об’єктів-елінгів стає дев’ять. Про це свідчать проекти рішень сесій Тернопільської міської ради за той рік. Зокрема, виділити земельні ділянки на п’ять років під обслуговування «лодочних станцій» по вул. Урожайній,15, просили:
1. Русіна Алла Василівна,
2. Міхєєв Олександр Анатолійович,
3. Кікінеджі Маріус Васильович,
4. Ігнатьєв Петро Павлович,
5. Джуравський Степан Степанович,
6. Демкура Марія Миколаївна,
7. Демкура Тарас Володимирович,
8. Борис Алла Володимирівна,
9. Баб’яр Павло Петрович,
  
Однак, тоді щось їм не пішло. Індивідуальних рішень сесій вони не отримали. На публічній кадастровій карті досі земельна ділянка по вул. Урожайній, 15, показана одним масивом, площею 0,405га.



Варто звернути увагу, що серед засновників ТОВ «Добробуд», окрім Миколи Бориса, є також співзвучні прізвища з тими, які просили землю на березі озера. Це:
1. Кікінеджі Василь Олександрович
2. Ігнатьєв Петро Павлович
3. Русин Володимир Володимирович.

Зрештою, прізвище Демкура теж досить відоме прізвище в Тернополі. Тарас Демкура – власник торгового центру «Атріум».

Степан Джуравський – художник з Тернополя, якому вручав почесну грамоту Верховної Ради України тодішній нардеп Роман Заставний. Про це навіть висвітлювалося на сайті партії «Народний Фронт», за списками якої був обраний колишній міський голова Тернополя.



Він теж фігурує нині серед тих осіб, які мають відношення до забудови і огорож над берегом тернопільської «перлини».

Художник та міські голови Тернополя

За даними аналітичної бази «Юконтрол», до статутного капіталу ТОВ «Тернопільський став» входить  корпус №3 будинку по вул. Урожайна, 15.  

Засновниками ТОВ «Тернопільський став» є дружина та сестра екс-нардепа – Марія та Оксана Заставні.

І тут алаверди: якраз за корпусом №3 у вище згаданому рішенні Тернопільського міськрайонного суду від 03.12.2012 р.  було визнано право власності Степана Джуравського. Виходить, недаремно Роман Заставний вручив художнику парламентську відзнаку.

Однак, попри почесні відзнаки, забудовникам берега ніяк не вдавалося оформити земельні ділянки аж до лютого 2018-го року.

У 2012-му восьмеро власників «елінгів» об’єднуються в обслуговуючий кооператив  «Вінд». З числа тих, які в 2013-му просили в міської ради землю під «стоянку човнів», в об’єднання не ввійшла тільки Марія Демкура. Як-не-як її інтереси міг представляти родич.



Тож 02.02.2018 року сесія Тернопільської міської ради, розглянувши звернення обслуговуючого кооперативу «Вінд», припиняє право користування ФОП Тетяні Баб’яр на земельну ділянку за адресою вул. Урожайна, 15, площею 0,406 га і надає її в оренду кооперативу аж на 25 років для обслуговування будівель та споруд лодочної станції.

Але цієї землі кооперативу «Вінд» виявилося замало. Вони випросили додатково 0,09га для проїзду на територію на правах земельного сервітуту.

За таке рішення свої «за» віддали 27 депутатів, в тому числі Сергій Надал.

Таким чином, в користуванні компанії тернопільських багатіїв опинилося майже пів гектара набережної тернопільського ставу в межах ландшафтного парку «Загребелля».    


Разом з тим, є невідповідність рішенню сесії ТМР з даними Публічної кадастрової карти. Згідно сесійного рішення, цільове призначення земельної ділянки – обслуговування елінгів. На карті – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Риторично: магазини чи як?



«Як класно прогулятися набережною Тернопільського ставу», – чудова мить від власника елінгу.

Журналіст «Політерно» зателефонував до ОК «Вінд» за номером телефону, вказаному як контактний номер в реєстрах. Все ж цікаво чи надходили листи від Тернопільської міської ради щасливим власникам «лодочних станцій».

По ту сторону зв’язку відповів чоловік, який повідомив, що він допомагав реєструвати кооператив. Втім, зараз ніякого відношення до нього не має. Як зв’язатися з будь-яким представником кооперативу, допомогти відмовився.

Тож вирішили попробувати на вдачу чи можна підійти до берега тернопільського ставу вздовж території, яку собі облюбували власники «елінгів». Зрештою, цікаво чи подіяв новий закон про «вільні набережні» на Тараса Демкуру, Романа Заставного та всіх інших з вище зазначеної компанії.

Підходимо до цих елінгів з території, де пришвартовані катери КП «Тернопільелектротранс». Там хлопці кажуть, що перший будинок – це «лодочна станція» Романа Заставного. Його огорожа тягнеться до самої води.



– Ви краще з вулиці підійдіть. Звідти фотографуйте. Я не знаю… мені може бути…, якщо я вам тут дозволю ходити.., – ніяково каже охоронець комунального транспорту.

Пробуємо зайти до берега через ворота території, яку 25 років орендуватиме ОК «Вінд». Ворота великі, ковані, зайти ніби можна. При в’їзді вахтове приміщення – місце роботи охоронця. Він теж зніяковів, коли почув, що проситься пройти до берега журналіст. Чоловік переживає за роботу, аби не звільнили. Охоронець спілкується ввічливо.

Каже, що Роман Заставний та Петро Баб’яр тут не живуть. Тарас Демкура тут буває, але на цей час розмови поїхав в «Атріум».

– Я можу пройти до берега? – запитання від журналіста.
– Ви не зайдете туди до берега. Тут все закрито. Тут лодочна станція, розумієте.
– На сесії міської ради згадувалися огорожі цієї території. Вам відомо чи приходили листи від міської ради?
– То всі питання до Демкури. Він тим займається, розумієте. Є людина, яка цим займається. То до Демкури, – відповів охоронець.



Варто зауважити, що відвідини журналістом «елінгів» відбулися в дообідню пору. Того ж дня після обіду в «Атріумі» Тараса Демкуру не застали.

Пан Демкура і без журналістів хвалиться на свої сторінці у Фейсбуці краєвидами з власного маєтку-станції.

«Як класно прогулятися вечірньою набережною Тернопільського ставу-скільки ми втрачаємо красивих миттєвостей! – написав він коментар до фотографії вечірніх берегів Тернопільського озера у спокійну лютневу погоду.



Погоджуємося: «Класно!», «чудова мить». Та не кожному дано сфотографувати Тернопіль саме з тої ділянки берега озера. Огорожі навколо, паркани, ворота, вхід не для всіх.

Кримінал навколо спарених будинків

По факту зловживань посадовим становищем при виділенні земельної ділянки поліція зареєструвала кримінальне провадження у жовтні 2019 року.

Нижче наведені дані випливають з Ухвали Теронопільського міськрайонного суду від 07.11.2019, Справа №607/25484/19, якою правоохоронцям суд надав право на тимчасовий доступ до документів.

В ході досудового розслідування, встановлено, що в міській раді видано рішення, яким дозволено суб`єкту підприємницької діяльності скласти проект землеустрою щодо відведення під реконструкцію ніколи неіснуючої «лодочної» станції в прибережній захисній смузі – земельної ділянки по вул. Урожайна, площею 0,406 га.

На підставі цього рішення в 2006-му році Тернопільський міський голова уклав із приватним підприємцем договір оренди вказаної земельної ділянки, не дивлячись на те, що вона розташована в охоронній 50 метровій смузі, тобто прямо уздовж урізу води р. Серет в межах Тернопільського ставу, що Водним та Земельними кодексами – заборонено.

Наслідком вказаних рішень, стала незаконна забудова прибережної захисної смуги 12 спареними житловими будинками із стоянками для автомобілів та гаражами для них, що законодавством України – заборонено.

12.12.2016 один із цих, незаконно збудованих будинків площею 374,8 кв. м. вніс в статутний фонд ТОВ «Тернопільський став» (основна діяльність якого є прісно водне промислове рибальство), яке виключно для цієї мети, через 2 дні після цього, тобто 14.12.2016. За адресою м. Тернопіль, вул. Урожайна і було зареєстровано ТОВ «Тернопільський став», який ніколи прісноводним рибальством, тобто своєю основною діяльністю не займалось.

ТОВ «Тернопільській став» розташовано за адресою саме там, де розташований один із збудованих спарених житлових будинків.

18.03.1994 рішенням Тернопільської обласної ради – Тернопільський став з намитою частиною в межах водоохоронних зон і прибережних захисних смуг на р. Серет – включено до Регіонального ландшафтного парку «Загребелля».

Частиною ч.1 ст. 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Верховна Рада України визначила, що регіональні ландшафтні парки належать до природно-заповідного фонду України.

Частиною 3 ст. 7 вказаного закону, на землях природно-заповідного фонду, (тобто і в РЛП «Загребелля») Верховна Рада України заборонила будь-яку діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних об`єктів чи перешкодить їх використанню за цільовим призначенням.

25.03.2004 Тернопільська міська рада прийняла рішення №4/10/134 «Про затвердження рішення виконавчого комітету від 24.03.2004 №242 «Про затвердження меж водоохоронних зон і прибережних захисних смуг Тернопільського ставу на р. Серет», яким ділянку по вул. Урожайній,15, м. Тернополя віднесла до меж водоохоронної зони.



Від Ухвали суду пройшло майже пів року. Про результати слідства у цьому кримінальному провадженні ви ніде не почуєте в кримінальних новинах.

Окрім того, як вище зазначалося, на сесії міської ради міський голова Сергій Надал озвучив, що писали листи. Втім, власники «лодочних станцій» не реагують. Вони можуть не пускати на берег біля своїх забудов наступних 23 роки.     
 
Назарій Наджога

Читайте також: «Бригада» колишніх нардепів. Будівництво амбулаторій в селах Тернопільщини накрилося кримінальною справою

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE