Politerno > Тернопільщина > COVID-19 у Тернополі: заходи боротьби, ситуація в лікарнях та перші втрати

COVID-19 у Тернополі: заходи боротьби, ситуація в лікарнях та перші втрати

  • 13 Квітня, 2020
  • 1206 Переглядів
  • 0

У середу, 8 квітня відбулося закрите засідання позачергової сесії Тернопільської міської ради. Засідання пройшло у залі Українського Дому “Перемога”, що на бульварі Шевченка, 27. Паралельно велась онлайн трансляція сесії. На порядок денний винесли 7 питань, які стосувалися боротьби з COVID-19.

На початок – депутатські звернення

Депутат Павло  Бич  розповів про неналежне утримання джерела на  вулиці Львівській. Сесія ухвалила протокольним дорученням збудувати там бювет для джерельної води. У іншому звернені депутат підняв питання смітника для зберігання твердих побутових відходів біля будинків на Мазепи 2, 4: “До мене звернулися мешканці щодо проблеми сміттєвих контейнерів, що на вулиці Мазепи, 2. У зв’язку з незавершеним ремонтом прибудинкової території не було облаштоване місце для сміттєвих контейнерів, які наразі перебувають на тротуарі. Крім того, ці контейнери знаходяться поблизу приватного будинку і створюють незручності та неприємний запах”. – йдеться у депутатському зверненні. Депутати доручили ЖКГ спільно з депутатською комісією дати пропозицію щодо перенесення та виділення коштів на облаштування сміттєвого майданчика. 

Володимир Гринда розповів про те, що оселі стали менше опалювати, а в квартирах холодно. Міський голова, Сергій Надал, пояснив, що подачу тепла у квартири знижують з 10 до 17 години, а дострокового відключення не буде. Іншим зверненням депутат подав пропозицію визначити конкретні дні, коли установи працювали б цілий день, а не декілька годин. На що міський голова відповів: “Стосовно банку ми не можемо впливати на приватні структури. Підготуйте рекомендацію, я це звернення підпишу на банк”.

Вірус вплинув на бюджет

Карантин відчутно вдарив по економіці міста. З’явилися незаплановані видатки, кошти на які потрібно знайти у бюджеті. Депутати підтримали зміни до місцевого бюджету громади, зокрема перерозподіл коштів з різних статей видатків. Як зазначив голова міської ради, Сергій Надал: “Ми визначили зі всіма розпорядниками коштів перелік тих об’єктів, які ми планували робити, але які не є критичними для нашого міста, від яких ми можемо покищо відмовитися в період епідемії. Ці кошти спрямовуються на зарплату, премії лікарям та придбання медичного обладнання”.

Медичне забезпечення та статистика захворюваності

Про кількість захворювань на COVID-19, ситуацію із медичним обладнанням та  забезпеченням лікарів всім необхідним розповів начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак:

 “Маємо загалом дев’ятнадцять пацієнтів в Тернополі з лабораторно підтвердженими випадками  COVID-19, дев’ять із них тернополяни. У двох інфекційних відділеннях знаходиться восьмеро пацієнтів із COVID-19, у дитячій міській лікарні – троє діток і двоє дорослих з підтвердженим діагнозом, які безпосередньо доглядають за цими дітьми. На ізоляції перебуває пять пацієнтів, а на самоізоляції, за даними сімейних лікарів, чотириста девяносто сім пацієнтів. Станом з 20 березня по 7 квітня в лікарні швидкої допомоги проліковано двадцять п’ять пацієнтів у десятьох підтверджено COVID-19,  два випадки, на жаль, закінчились  летально. Одинадцять підозр знято, шестеро очікують на результати”. 

Зі слів начальника управління наші медичні заклади забезпечені у повній мірі обладнанням. Це стосується апаратів штучної вентиляції легень, а також іншого поточного медобладнання, яке було придбане. Додаткова потреба у забезпеченні може виникнути у третій міській лікарні, якщо буде масове поступлення пацієнтів і вона буде перепрофільована з лікарні-ізолятора на лікарню, яка буде надавати допомогу пацієнтам з COVID-19.

Після доповіді начальника, депутати одноголосно підтримали зміни до програми «Здоров’я громади» на 2019–2021 роки.

Сесія онлайн: побачити чи почути?

Через пандемію депутати внесли зміни до Регламенту міської ради, зокрема доповнили його можливістю проводити засідання онлайн. “Вносимо зміни у регламент про можливість проведення сесії онлайн, але такі сесії стосуватимуться виключно тих питань, які пов’язані з ліквідацією  COVID-19. Жодні господарські питання на сесії розглядатися не можуть. Ми отримали методичні рекомендації від USAID, Асоціації міст як ці зміни прописати в регламенті.”- пояснив Сергій Надал. На застереження депутата Назара Зелінки, щодо аудіоконференції, де немає візуального супроводу і не буде видно хто саме голосує, депутати внесли уточнення, що такий варіант будуть використовувати лише за неможливості забезпечення відеоконференцій.

Варто зазначити, що для підрахунку голосів  на позачерговій сесії міська рада створила лічильну комісію. Голосували депутати підняттям руки. 

Згідно рішення міської ради Про розміщення соціальної реклами у період дії карантину будуть звільнені від плати за розміщення реклами ті рекламні носії, де буде соціальна реклама, яку надасть міська рада або розмістить сам власник борда за погодженням із нею. А всі решта на період карантину платитимуть 50% від вартості.

Економічні збитки: скільки втратила громада?

Зі слів міського голови прямі втрати бюджету за перший місяць карантину близько 40 млн гривень. Непрямі ще підраховують. Потрібно буде компенсувати втрати Тернопільелектротрансу за спецрейси, дофінансовувати Тернопільводоканал та Тернопільтеплокомуненерго, бо на період карантину людям дали можливість не платити вчасно за комунальні послуги. 

Зі слів міського голови, бюджет за перший квартал перевиконаний за рахунок власних надходжень. Недовиконання по всіх місцевих платежах: податку із зарплати, податку за землю, податку з реклами, податку за паркомісця.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» – проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program». Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність – Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Читайте також: Надал, напередодні виборів і в умовах карантину, переводить у “ручний режим” рекламну сферу


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE