Politerno > Україна і світ > Російські боти підтримують протести в США з Африки – CNN

Російські боти підтримують протести в США з Африки – CNN

  • 5 Червня, 2020
  • 951 Переглядів
  • 0

Протести в США підтримує контрольована Москвою група впливу в африканській Гані. 

Перед президентськими виборами у США відновили діяльність російські інтернет-тролі, які намагаються вплинути на американську політику, з’ясував CNN.

Телеканал провів власне розслідування і прийшов до висновку, що тепер боти краще замасковані, більш цілеспрямовані і діють не тільки з офісу в Санкт-Петербурзі, як раніше, а через Гану і Нігерію. Нижче надаємо переклад статті, опублікованої на сайті Інституту глобальних загроз і вивчень демократій IGTDS.

Кореспонденти телеканалу відзначили, що організація «Усунення бар’єрів для звільнення Африки» (Eliminating Barriers for the Liberation of Africa, EBLA) була прикриттям для функціонування кібергрупп впливу з території Гани, орієнтованою, за твердженнями журналістів телеканалу, переважно на висвітлення радикальних подій в США, просуваючи ідеї посилення афро-американського руху і нетерпимості до білого населення. Метою російської кампанії з дезінформації, на думку експертів, було провокування безладів і штучний поділ американського суспільства.

За даними Фейсбуку, близько 13 200 акаунтів були фоловерами одного і більше акаунтів в Гані і близько 263 200 чоловік були передплатниками одного і більше акаунтів в Інстаграм, 65% яких знаходилися у США.

Один з акаунтів навіть прикидався кузиною афроамериканця, убитого поліцією після затримання. Пост потім був поширений в групі Фейсбуку під назвою «Африканці в США». У групі заявили CNN, що вони не підозрювали, що тролі використовують їх.

Подальший аналіз групи вказує на те, що вона з великим ступенем ймовірності входить до російської групи впливу, аффілійованої з військовою частиною 74455, яка вже була об’єктом аналізу Інституту глобальних загроз і вивчення демократії в грудні 2019 року.

Повторний аналіз контенту фоловерів і френдів лідера так званого «антиглобалістського руху Росії» Олександра Іонова у Фейсбуці вказує на їхнє активне залучення до мобілізації учасників протесту не тільки у США, але і в країнах африканського континенту.

Олександр Іонов

Особливу активність демонструють контакти Іонова з «Африканською народною соціалістичною партією США» (African People’s Socialist Party USA).

Наративи постів, опублікованих в соціальних мережах, збігаються як між собою, так і з месседжами нинішніх протестів у США. Ключовий меседж більшості повідомлень – поліцейське насильство по відношенню до темношкірого населення. 

При цьому приклади таких випадків у США в більшості випадків поєднуються з фактами порушення прав людини поліцією в африканських країнах. Очевидно, що такий підхід покликаний вказати на нібито масовість порушень прав темношкірого населення саме в США, приймаючи до уваги поширення інформації від імені «Африканської народної соціалістичної партії США». У період пандемії до даного наративу військової інформаційної операції додалася теза про порушення прав темношкірих та їх дискримінації в медичних закладах.

Другим наративом, поширюваним акаунтами, афілійованими з Росією, є популістська теза про те, що ті, хто гнобив темношкіре населення, повинні виплатити репатріацію. Даний меседж звернений до незаможних і спрямований на мобілізацію прихильників за допомогою марксистсько-ленінської формули «Забрати у багатих – віддати бідним». І сприяє радикалізації протестів і вандалізму.

Кампанія в країнах африканського континенту схожа за наративами, однак переслідує іншу мету – удар по присутності США в Африці.

Теза, що ставить знак рівності між расизмом і колоніалізмом, без сумнівів спрямована на звинувачення США і Заходу в цілому. Колоніалізм в даному випадку персоніфікований і через расизм зв’язується Москвою з Заходом. Таким чином, боротьба з расизмом, за задумом ініціаторів інформаційної кампанії, повинна полягати в зниженні впливу і присутності США в Африці.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE