Politerno > Україна і світ > ВАКС скасував арешт Богатирьовій – у прокуратурі Києва відреагували

ВАКС скасував арешт Богатирьовій – у прокуратурі Києва відреагували

  • 6 Червня, 2020
  • 1040 Переглядів
  • 0

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою віцепрем`єр міністру – міністру охорони здоров’я часів президентства Віктора Януковича Раїсі Богатирьовій.

Про це йдеться у повідомленні ВАКС.

“4 червня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника підозрюваної на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 28.08.2019, якою до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

За результатами судового розгляду суд скасував ухвалу слідчого судді Печерського районного суду  Києва та відмовив у задоволенні клопотання про застосування до підозрюваної запобіжного заходу”, – повідомили у суді.

Суд апеляційної інстанції вирішив, що прокуратурою Києва були допущені грубі порушення норм КПК України у частині належного вручення повідомлення про підозру, а слідчий суддя Печерського суду не вжив заходів для усунення зазначених очевидних порушень кримінального процесуального закону.

У свою чергу, прокуратура Києва у коментарі, наданому “Українській правді”, заявила, що без порушень законодавства здійснювала процесуальне керівництво у справі щодо розтрати ексвіцепрем`єр-міністром охорони здоров`я часів Віктора Януковича коштів МОЗ в інтересах фірми її сина, та звернула увагу, що нині цим розслідуванням займається НАБУ.

На закиди Вищого антикорупційного суду про “грубі порушення норм КПК України у частині належного вручення повідомлення про підозру” прокуратура Києва звертає увагу на те, що першочергово з червня 2014 і до грудня 2019 справою вказаною справою займалась Генеральна прокуратура, яка у жовтні 2014 року оголосила Богатирьовій підозру.

Саме Генпрокуратура клопотала про арешт Богатирьової, на що й отримала санкцію суду у 2015 році. Слідчі судді першої інстанції та колегії суддів апеляційної інстанції неодноразово підтвердили законність і належність вручення підозри.

Вказано, що впродовж січня – квітня 2018 року цією справою займалась Спеціалізована антикорупційна прокуратура і лише з травня 2018 року розслідування цієї, вже зупиненої у зв’язку із розшуком підозрюваної справи було доручено прокуратурі міста.

Коли ексвіцепрем’єр повернулася в Україну у серпні 2019 року, на виконання ухвали Печерського районного суду Києва (від 2015 року), Богатирьову затримали та доставили в суд.

​При цьому у прокуратурі наголошують, що їх співробітник вручив підозрюваній та її захиснику копію клопотання про арешт і копію повідомлення про підозру від 20.10.2014, раніше складену та вручену співробітниками ГПУ і яка за 5 років ухилення підозрюваної від слідства неодноразово безрезультативно ставилась під сумнів захисниками підозрюваної при розгляді численних клопотань прокуратури в судах.

Зазначається, що столичні прокурори не складали нове повідомлення про підозру Богатирьовій, оскільки для цього не вбачали підстав, а діючими нормами КПК повторне вручення підозри не передбачено.

28 серпня 2019 року Печерський районний суд Києва арештував підозрювану Богатирьову на 60 діб із визначенням застави у розмірі 6 млн. грн., яку було внесено наступного ж дня.​

Прокуратура Києва звертає увагу, що наразі її повноваження у вищевказаній справі вичерпані.

“На теперішній час досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється детективами НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП”, – йдеться у коментарі прокуратури.

Нагадаємо, з жовтня по грудень 2013 року уповноважені службові особи Міністерства охорони здоров’я, на виконання бюджетної програми з розвитку служби екстреної медичної допомоги, закупили автомобілі спецпризначення (автомобілів швидкої медичної допомоги та їх устаткування-10 лотів).

Раїсі Богатирьовій повідомила про підозру в жовтні 2014 року Генеральна прокуратура. Їй закидають заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час організації та проведення закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення.

27 серпня 2019 року Богатирьова повернулася в Україну й відразу була затримана поліцією.

28 серпня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання столичної прокуратури про застосування запобіжного заходу екс-міністру МОЗ у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою застави у 6 мільйонів гривень.

Заставу за Богатирьову вніс народний депутат народний депутат тоді представник партії “Опозиційний блок” Вадим Новинський. Вона вийшла з СІЗО вже 29 серпня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE