Politerno > Україна і світ > Зміна керівництва “Центренерго” – Кропачеву не дадуть приватизувати підприємство

Зміна керівництва “Центренерго” – Кропачеву не дадуть приватизувати підприємство

  • 6 Червня, 2020
  • 940 Переглядів
  • 0

Незважаючи на опір з боку лояльного до Ігоря Коломойського менеджменту «Центренерго», в кінці травня Фонд держмайна все-таки змінив керівника держкомпанії – ним став Олександр Корчинський. 

Редакція 368 .media вирішила розібратися, що ж зміниться на підприємстві в зв’язку з цим і прийшла до висновку, що абсолютно нічого.

Ігор Коломойський на запитання журналістів, як він ставиться до зміни керівництва «Центренерго», відповів «позитивно» і назвав нових керівників «зрозумілими». Раніше таким зрозумілим чиновником був в.о. глави підприємства Володимир Потапенко. Останній призначений членом дирекції. 

Це говорить про те, що досягнутий певний компроміс між державою і Коломойським. 

Якщо це не так, то «Центренерго» змінить схеми закупівель і підвищить економічну ефективність в операціях з вугіллям і електроенергією. Якщо схема не зміниться, заробітки не з’являться, значить нічого не змінилося.

Джерела видання в Міненерго вважають, що Корчинський зосередиться на збереженні старих схем закупівель і готуватиме підприємство до приватизації. Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко зазначив, що перед новим і. о. керівника стоїть завдання навести порядок в операційній діяльності компанії, завершити фінансовий аудит, забезпечити стабільну роботу і співпрацювати з Фондом держмайна в підготовці компанії до приватизації, яка запланована на другий квартал 2021 року.

При цьому від схем Коломойського збитки «Центренерго» за минулий рік оцінюються в суму близько 2 млрд гривень, але точної цифри немає, оскільки попереднє керівництво компанії результати фінансової діяльності просто не публікувало. Сюди треба також включити гроші втрачені в результаті співпраці компанії зі структурами Віталія Кропачева.

Власне, з тих пір «Центренерго» і увійшло в орбіту впливу Ігоря Коломойського, після чого енергокомпанія кардинально переглянула свої відносини зі структурами Кропачева. Головним наслідком цього рішення стало переорієнтування з закупівель вугілля у донецького бізнесмена на імпорт російського вугілля. Для Віталія Кропачева це рішення означало зупинку роботи його вуглезбагачувальних фабрик, але що ще більш неприємно – згортання розрахунків за відвантажену в попередній період вугільну продукцію. Карпачев, в свою чергу, практично повністю припинив розрахунок зі своїми дебіторами, створивши колапс на вугільному ринку.

«Укрдонінвест Трейдинг» є одним з кредиторів «Центренерго» і судиться з компанією за можливість взяти участь в її приватизації, а також стягнути борги, які утворилися в результаті корупційних схем минулої влади. Фірма бізнесмена хоче стягнути 1,4 млрд гривень за поставку вугілля.

Крім того, ЗМІ повідомляють, що близька до Кропачева компанія «Шахтерсктранс» також судиться з «Центренерго» за поставки вугілля. У цій суперечці тактичний успіх поки що на боці Кропачева – в березні Господарський суд Києва постановив, що компанія повинна виплатити майже 333 млн гривень, але це рішення вже оскаржили в апеляції.

Таким чином, бізнесмен не зможе взяти участь у майбутній приватизації, тому що просто не має коштів для покупки такого активу.

Нагадаємо, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським фірми за півроку заробили понад 4 мільярди гривень на продажі вугілля та газу за цінами, подекуди вищими за ринкові, державній компанії “Центренерго”.

Нещодавно стало відомо, що український скандальний бізнесмен Ігор Коломойський переніс офіс “Центренерго” у санаторій під Києвом після того, як змінилося керівництво компанії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE