Politerno > Україна і світ > Україну визнали членом Програми розширених можливостей НАТО

Україну визнали членом Програми розширених можливостей НАТО

  • 12 Червня, 2020
  • 765 Переглядів
  • 0

Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. 

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Цей день настав. Я глибоко вдячний нашим партнерам з альянсу за те, що вони зробили це можливим. Україна нарешті отримує заслужений статус партнера з розширених можливостей НАТО. Ми робимо одне одного сильніше разом”, – написав він у Twitter.

ЄП” з посиланням на пресслужбу Альянсу повідомляє, що цей статус є частиною партнерської ініціативи НАТО щодо взаємодії, метою якої є підтримка і поглиблення співпраці між союзниками і партнерами, які внесли значний вклад в операції та місії під проводом НАТО.

“Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, в тому числі в Афганістані і Косові, а також для Сил реагування і навчань НАТО. Союзники високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України євроатлантичній безпеці”, – пояснили у НАТО рішення прийняти Україну до програми.

Будучи партнером із розширених можливостей, Україна отримає вигоду від індивідуальних можливостей, які допоможуть підтримати її внесок, пояснили у НАТО. Це включає розширений доступ до програм і вправ із взаємодії, а також ширший обмін інформацією.

“Це рішення визнає значний внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну відданість Альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19”, – прокоментувала речниця  НАТО Оана Лунгеску.

Україна зараз є одним з шести партнерів із розширених можливостей разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. 

Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на секторах, що становлять взаємний інтерес.

У НАТО окремо підкреслили, що цей статус не впливає на рішення щодо членства країни в Альянсу. 

“Союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях із проведення реформ, в тому числі в сфері безпеки і оборони, цивільного контролю і демократичного нагляду, а також в боротьбі з корупцією”, – резюмували в Альянсі.

Нагадаємо, 4 червня парламент підтримав у другому читанні законопроєкт №2247, яким змінюються військові звання вищого офіцерського складу, відповідно до стандартів країн-членів НАТО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE