Politerno > Україна і світ > “Батьківщина” та “За майбутнє” оскаржують у КС членство іноземців в наглядових радах держкомпаній

“Батьківщина” та “За майбутнє” оскаржують у КС членство іноземців в наглядових радах держкомпаній

  • 15 Червня, 2020
  • 984 Переглядів
  • 0

Наглядова рада “Укрзалізниці” у неповному складі

До Конституційного Суду надійшло подання 48 народних депутатів з фракції “Батьківщина” та групи “За майбутнє”, які оскаржують право іноземців бути членами наглядових рад державних компаній. 

Про це повідомляє пресслужба КСУ.

Зокрема серед підписантів: Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Сергій Тарута Ярослав Дубневич, Антон Поляков, Анна Скороход, Антон Яценко. 

У поданні депутати відмічають, що Кабмін часто призначає незалежними членами наглядових ради стратегічних державних компаній іноземців, що на думку нардепів призводить до “втрати суверенності в управлінні”, “неможливості реалізації власної національної стратегії розвитку”, а також ставить під загрозу інформаційну і економічну безпеку країни.

Зокрема у документі згадуються держкомпанії: “Нафтогаз”, “Укрзалізниця”, “Укрпошта”, аеропорт “Бориспіль”, “Магістральні газопроводи України” тощо.

Також нардепи вважають, що право іноземців бути у наглядових радах порушує конституційні гарантії участі в управлінні державними справами виключно громадян України як єдиного джерела влади. 

“Включення до складу наглядових рад держкорпорацій та монополій…громадян іноземних держав безумовно є загрозою національній безпеці України.  Указане обумовлено тим, що іноземець, зберігає правовий зв’язок зі своєю державою, підкоряється її законам і користується її захистом, що, у свою чергу, перешкоджає притягненню такої особи до відповідальності за шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України”, – йдеться у документі.

На думку авторів клопотання, зазначені положення не відповідають ряду статей Основного Закону України.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE