Politerno > Тернопільщина > У Тернополі шукають причини загибелі риби у ставі – люди кажуть, що з “Опілля” зливають відходи

У Тернополі шукають причини загибелі риби у ставі – люди кажуть, що з “Опілля” зливають відходи

  • 16 Червня, 2020
  • 1944 Переглядів
  • 0

Минулого тижня відбулося засідання комісії щодо встановлення причин загибелі риби у Тернопільському ставі.

До її складу увійшли заступник міського голови Леонід Бицюра, представники Тернопільського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області та ГО «Скеля».

Слід нагадати, що наприкінці травня у Тернопільському ставі спостерігалась загибель риби. Чому фахівці встановлюють досі. 

Ймовірних причин назвали одразу кілька. Перша –  хілодонельоз – протозойна хвороба ставової риби, яку викликають найпростіші одноклітинні організми — інфузорії Chilodonella, друга – вірогідне забруднення ставу добривами з сільськогосподарських угідь або через потрапляння незаконних скидів у воду.

Увагу також зосередили на результатах дослідження взірців води, відібраних днями фахівцями міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області й регіональною лабораторії ДСУ з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

За результатами роботи, комісія вирішила провести дослідження риби та води у місцях ймовірного потрапляння стоків. Результати обіцяють оприлюднити згодом.

Детальнішого опрацювання також потребує механізм здійснення моніторингу та контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, хоча б – у частині можливого внесення змін і доповнень у Правила благоустрою Тернополя.  

У свою чергу, тернополяни, котрі давно і активно користуються благами Тернопільського ставу, називають причиною загибелі риби – зливання з пивзавода «Опілля» хімічних відходів.

Зокрема, відомий мешканець Тернополя Ігор Музика зауважив, що днями від «Ріверсайду» в річку скинули чотири 20 кілограмових товстолоба, а вже на наступний день по озеру плавали дохлі, ті самі 20 кілограмові товстолоби.

“Знову в Тернопільське озеро злили з пивзавода «Опілля» хімічні відходи! Вчора від «Ріверсайду» скинули в річку чотири 20 кілограмових товстолоба і сьогодні знову плавають по озеру дохлі 20 кілограмові товстолоби…! Товстолоби годуються на поверхні води…
Думають що це корм плаває… а це отрута! Коли нарешті почнуть працювати продажні екологи та усі контролюючі органи?!!!”,  – обурився пан Ігор.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE