Politerno > Тернопільщина > Патріотична міськрада Тернополя. Землю, на яку претендували ветерани АТО, віддали 75-річній пенсіонерці

Патріотична міськрада Тернополя. Землю, на яку претендували ветерани АТО, віддали 75-річній пенсіонерці

  • 18 Червня, 2020
  • 10885 Переглядів
  • 0

Земля для атовців. Земля для тих, хто захищає Україну від російського окупанта. Це питання неодноразово піднімалося на сесіях Тернопільської міської ради. Здавалось би перешкод нема, міські депутати Тернополя дуже патріотичні.

Втім, вже півтора року шестеро захисників держави просять земельні ділянки в мерії, аби збудувати собі житло. Їм відмовили, мовляв,  територія, де вони просили, розташована в межах зони охоронюваного ландшафту. Зате в тому ж місці, на тій ж охоронюваній території, земельну ділянку отримала 75-річна пенсіонерка. Цьому сприяв той самий депутатський корпус, який так вболіває за учасників бойових дій.

Отож, все по порядку.

Відчайдушні звернення учасників бойових дій

Земля, яку просили шестеро учасників бойових дій знаходиться аж на краю міста. При в’їзді на територію стоять старі металеві ворота з табличкою «Білецька, 66». За воротами є один старенький будинок, де проживають віддавна люди. Решта, – умовно кажучи, невеличкий безіменний парк.



Вперше проект рішення сесії ТМР по заяві хлопців«Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею до 0,10га за адресою вул.Новий Світ (гр.Гук А.Б. та інші)» було опубліковано на сайті 12 грудня 2018-го року.

На розгляд сесії проект потрапив аж 22 лютого 2019-го. Лиш один депутат, Віктор Шумада, з 39 присутніх дав голос «за». Решта 38 патріотів-депутатів міста не голосували зовсім або утрималися. 

Вдруге той самий проект рішення потрапляє на сесію 24 липня 2019-го року. Цього разу вже четверо депутатів з 36 присутніх було «за». Решта – знову утримуються чи здебільшого мовчки не голосують.

Хлопці втретє звертаються до сесії міської ради. Проект рішення датований на сайті міської ради 15 січня 2020-го.

Депутати розглядають на сесії питання про видачу 10 соток землі шести атовцям 7-го лютого 2020-го року.  Втім, доповідач та автор проекту рішення, начальник Відділу земельних ресурсів, Віктор Кібляр подає на розгляд депутатів абсолютно протилежний заяві проект рішення. Тут ключове визначення:

«Відмовити у наданні дозволу громадянам на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок безоплатно у власність площею до 0,10га для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд за адресою вул. Новий Світ, згідно з додатком».



Тут депутати теж проявили одностайність. 27 «за», 1 – утримався, 5 – не голосувало.


Земля водокачки

Ця територія на краю Тернополя начебто необхідна для потреб міста. Там є охоронювана зона.

Про це йдеться у відповіді виконавчого комітету Тернопільської міської ради за підписом заступника міського голови Вікторії Остапчук. Цей документ готував знову ж таки згаданий головний земельник міста Віктор Кібляр. Відповідь датована 23.03.2020 року.

«Згідно зауваження, до проекту додано Висновок на проект зони санітарної охорони водозабору №1 м. Тернополя ДП «Західукргеологія», що вказує на необхідність отримання заключень КП «Тернопільводоканал» з приводу можливості відведення зазначеної земельної ділянки під будівництво та обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд за адресою вул. Новий Світ».



Окрім того, шестеро заявників звернулися до Тернопільського окружного адміністративного суду. Вони оскаржували рішення сесії ТМР про відмову їм у наданні земельних ділянок.

Відповідач, Тернопільська міська рада, теж в суді вказує про охоронювальну зону «водокачки».

З Рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 18.05.2020р., справа № 500/642/20:


«23.03.2020 відповідач подав до суду відзив на позов (а.с. 78-83), в якому вказав, що в процесі опрацювання поданих позивачами документів з метою підготовки відповідного проекту рішення та винесення його на пленарне засідання сесії міської ради було встановлено, що спірні земельні ділянки розташовані в межах зони охоронюваного ландшафту (Ж-1) відповідно до плану зонування території м. Тернопіль, що і слугувало прийняттю оскаржуваного рішення № 7/46/67 про відмову..».

Зрештою, суд скасував це рішення сесії міської ради про відмову, визнавши його протиправним. А також, зобов’язав міську раду знову розглянути питання про надання земельних ділянок під будівництво індивідуальних житлових будинків.

Земля для 75-річної жінки

І усе це так. Можливо депутати тернопільської міської ради і, власне, виконком з Кібляром праві, що відмовляють. От тільки на цій території, де просили учасники бойових дій собі землю, депутати виділили 8 соток пенсіонерці.

Вище ми звертали увагу на дати проектів рішень сесій та дати розгляду. Коли депутати з міським головою не голосували «за» виділення земельних ділянок атовцям, на ті й ж території вони виділили земельну ділянку 0,08 га під забудову мешканцю Тернополя Володимиру Петровичу Маркевичу.  Рішення сесії 05 жовтня 2018-го року, № 7/28/98.

Ця земельна ділянка пану Маркевичу згодом виявилася непотрібною. Однак, на сесії, яка відбулася 19-го грудня 2018-го, 31 депутат разом з міським головою голосують «за» виділення то ї ж ділянки Зіновії Миколаївні Маркевич. Назва рішення №7/31/57 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,0800га за адресою вул. Новий Світ гр. Маркевич З.М.».

Автором проектів рішень, як і попередніх, є Віктор Кібляр.

За даними відкритих баз даних, Володимир Петрович Маркевич та Зіновія Миколаївна Маркевич проживають в Тернополі за однією адресою. Пані Зіновії на момент прийняття першого рішення сесії-75 років.



Безперечно, по закону вона має право на безоплатне отримання земельної ділянки під забудову у приватну власність.

Тож 22 лютого 2019-го року, у той самий день, коли на сесії «за» виділення землі шести захисникам України  38 міським депутатів учасникам АТО показали дулю, з них 30 депутатів проголосували «за» затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0800га за адресою вул. Новий Світ для пенсіонерки.





Окрім того, пані Зеновію Маркевич, яка живе за кілька тисячну пенсію, депутати зобов’язали сплатити 34888 грн. за зріз дерев, які знаходяться на тій земельній ділянці.

У безіменному парку на краю Нового Світу будівельні роботи якраз розпочалися. Стоїть трактор.



Нові таємні власники

На публічній кадастровій карті тих 8 соток розділено уже на дві земельних ділянки рівно надвоє.

Щоб дізнатися, кому вони належать, подали запит щодо інформації про право власності та речові права. Втім, земельна ділянка зареєстрована таким чином, що інформації про власника нема.
 

У Витязі з Державного земельного кадастру про одну з цих земельних ділянок теж відсутні дані, кому вона належить.

Відтак, виникають сумніви. Пенсіонерка Зіновія Маркевич може бути чисто номінальною чи то пак підставною особою.



Один з шести учасників АТО, Андрій Зот, ще весною розповідав:

– Тепер, коли ми повернулися назад, виходить таке ставлення, що ми нікому не потрібні. І ми, по суті, заважаємо цій владі жити спокійно і займатися своїми «ділішками»… Вони роблять все тишком-нишком.

Про те, що ця земля виділена не для простої пенсіонерки тоді ж засвідчив чоловік, який проживає поруч території водозабору.

– Це почали розчищати восени (минулого року – ред.), перед вереснем. Кажуть, якийсь директор жеку взяв два «участки».

Коментував ситуацію також Віктор Кібляр.

– Переваг чи якихось там недоліків немає, всі рівні згідно конституційного права можуть використати своє право щодо безоплатної приватизації земель.[…] Проект рішення виносився на сесію, де не набрав відповідної кількості голосів. Це означає, що дане питання депутати не підтримали.

Депутати не підтримали виділення земельних ділянок учасникам бойових дій. Натомість підтримали виділити на цій території землю пенсіонерці. Землевпорядні документи оформленні так, що нема інформації у державних реєстрах, кому належить тепер земля.

Ці ж самі тернопільські депутати, «свободівці», екс-батьківщинці, бппісти, екс-радикали від Ляшка, з Громадянської позиції,  вихідці з «»Самопомочі, які шукають собі пристановища в «Голосі» та серед «Слуги Народу» скоро підуть на вибори. Будуть за себе агітувати. Але вони – вся теперішня каденція, спільно з Сергієм Надалом, по відношенню до Тернополя – очевидні земельні «схематозники».

Повне відео, де розповідають про ситуацію учасник бойових дій Андрій Зот, чоловік, який живе неподалік згаданої території та начальник Відділу земельних ресурсів ТМР Віктор Кібляр.

Це вже не перше розслідування, яке провели журналісти «Політерно» за зверненнями тернополян. Надходять вони і сьогодні: люди намагаються добитися справедливості бодай в інформаційній площині. Тож будемо і надалі висвітлювати темні земельні оборудки чиновників Тернопільської міської ради.

Схожі теми: У Тернополі викрито чергову схему «віджиму» людської землі

Тернополянка «кинула» своїх сусідів на ділянку землі. Не без допомоги міської ради

Назарій Наджога

Читайте також: Замість школи і дитсадка для дітей учасників АТО у міськраді планують будівництво торгово-розважального центру

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE