Politerno > Тернопільщина > У Тернополі викрито чергову схему «віджиму» людської землі

У Тернополі викрито чергову схему «віджиму» людської землі

  • 26 Грудня, 2019
  • 13688 Переглядів
  • 0

Чергове звернення до редакції інтернет-видання «Політерно» сім’ї, котра проживає за адресою: м. Тернопіль, вул. Бригадна, 22, підтверджує інформацію про існування в обласному центрі чіткої схеми заволодіння посторонніми особами землею, що десятиліттями оброблялася, входила до різноманітних погосподарських книг та проектної документації справжніх власників.

Нещодавно ми писали про те, як тернополянка не без допомоги міської ради «кинула» своїх сусідів на ділянку землі. Тоді за фактом підробки проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки ГУ НП в Тернопільській області розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Читайте також: Пакет послуг від міськради: допомагає “віджати” землю, а потім захищає від потерпілих

Описаний нижче випадок чисто з людської точки зору виходить за рамки розуміння дій окремих посадовців міськради та наділених функціями держави осіб. Родина заявників у розпачі, адже залишилися без клаптику землі, який годував усю родину з далеких 1950-х років минулого століття.

Зазначена земельна ділянка закріплена за будинковолодінням родини Куликів з 1950 року, про що свідчить погосподарська книга тих років. З тих пір сім’я тут постійно проживала та користувалася цією присадибною ділянкою, про що свідчать відповідні відмітки в паспортах та свідчення сусідів.

У 1999 році відбулося розділення землі із сусідами. Проте, саме за родиною Куликів залишилася частина ділянки, про яку йдеться у статті.

На будинок та ділянку виготовлено в установленому Законом порядку технічний паспорт (на фото 2007 року видачі).

За неї сім’я до цих пір справно сплачує земельний податок, про що свідчить довідка ГУ ДПС в Тернопільській області.

Батьки заявників неодноразово робили спроби приватизації ділянки для обслуговування будинку. Однак, у відповідь проходили банальні відписки: вимагали погосподарську книгу з архіву; потім документ, що підтверджує присвоєння адресного номеру будинку; згодом – відмовили у зв’язку з відсутністю даних, що підтверджує зміну прізвища доньки.

Нещодавно будинок перейшов у спадок родині від їхніх пращурів і вони розпочали процес виготовлення необхідної документації для будинковолодіння та закріплення за ним вказаної земельної ділянки. Адже, жоден з проживаючих (Кулик Н.І., Кулик Ю.І. та Кулик Т.І.) не використав свого конституційного і передбаченого Земельним кодексом України (ст.ст. 81, 121) права, набути у власність земельну ділянку на підставі безоплатної передачі із земель державної чи комунальної власності. З цією метою в результаті проведення землевпорядниками топографо-геодезичних робіт було складено земельний проект, здійснено розрахунок потреби площі і подано відповідне клопотання до Тернопільської ради.

Але сталась несподіванка.

Влітку родина Куликів дізнається, що 06 червня 2019 року Тернопільська міська рада, «керуючись ст. 12, 40, 118 та 121 Земельного кодексу України, Генеральним планом м.Тернополя, враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань містобудування», прийняла рішення № 7/35/193, яким надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення згаданої земельної ділянки площею 0,07 га безоплатно у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд … уродженцю с. Гаї-Розтоцькі Зборівського району, жителю м.Тернополя, вул. Вільхова, Коліснику А.І., 1991 року народження!!!

Будучи впевненими у помилковості такого рішення, оскільки воно виглядало абсурдним, родина неодноразово зверталася до мера Тернополя Сергія Надала з проханням внести зміни до рішення міської ради, мотивуючи усім вищезазначеним. Також сім’я Куликів апелювала до міського голови м.Тернополя тим, що виділення Коліснику А.І. зазначеної ділянки у 0,07 га призведе до захоплення подвір’я, заїзду, брами і гаражу, а сама межа закінчується за 1 метр від самого будинку Куликів.

Але, наскільки відомо багатьом тернополянам, рішення нашої міської ради не можуть зупинити навіть ухвали апеляційних судів.

Раніше ми писали: Місто Задзеркалля. Підлеглі Сергія Надала не помітили рішення суду по “Березолю”

Сам проект землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки гр. Коліснику А.І. складений з порушеннями чинного законодавства. Землевпорядник в особі Боднарчук І.Д. розробив план цієї ділянки з порушеннями відповідних норм і правил.

Зокрема, без виїзду на місце і проведення точних замірів, оскільки зауважив би, що ділянка обгороджена парканом, на ній знаходиться подвір’я, гараж і обслуговується будинок. Крім того, даний проект, начебто, пройшов усі земельні комісії, у тому числі і виїзну, якої, насправді, не було. Також, реєстраторами головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області вже виділено іншій особі кадастровий номер на ділянку, що перебуває у користуванні сім’ї Куликів та обтяжена їхнім нерухомим майном.

Під час чергової сесії Тернопільської міської ради 20 грудня 2019 року, перед голосуванням за затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. Коліснику А.І., представник родини, Кулик Т.І., звернулася до депутатів з усіма вищенаведеними аргументами та проханням не приймати позитивного рішення.

Голосування з першого разу не набрало необхідної кількості голосів.

Однак, після 15 хвилин перерви та кулуарних перемовин повторним голосуванням рішення таки прийняли. Вочевидь, депутатам, котрі «не розуміли суті питання», довели «правильну позицію».

За наявною інформацією, «віджим» ділянки здійснюється в інтересах одного з депутатів міської ради з фракції БПП і саме її депутати підтримали у повному складі перше провальне голосування.

На даний момент родина Куликів готує позов до суду, приймає рішення щодо звернення до правоохоронних органів. Але, як вже зазначалося, немає на даний момент дієвого механізму припинення реалізації в Тернополі сумнівних на предмет законності оборудок із землею.

Читайте також: Поділити землю біля “львівської траси”. Схема Держгеокадастру та Тернопільської міськради

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE