Politerno > Тернопільщина > Місто Задзеркалля. Підлеглі Сергія Надала не помітили рішення суду по “Березолю”

Місто Задзеркалля. Підлеглі Сергія Надала не помітили рішення суду по “Березолю”

  • 16 Грудня, 2019
  • 4362 Переглядів
  • 0

Мешканці прилеглих до ПК «Березіль» будинків продовжують, без перебільшень, запеклу війну проти незаконного будівництва так званого культурно-мистецького центру з підземним паркінгом та багатоквартирним житловим будинком на території Палацу культури.

Чого тільки в історії цього протистояння не було: погрози активістам, публічні конфлікти з «тітушками», скандали у міськраді, звернення до керівництва країни, перекриття доріг, заборони будувати від столичних комісій, безкінечні суди і навіть зради у колі ініціативної групи.

За усіма ознаками, будівництво цього об’єкту мало б стати предметом розслідування депутатської комісії Верховної ради і відповідних силових структур, що, скоріш за все, рано чи пізно станеться, з огляду на наполегливість людей.

Не зважаючи на перемогу в суді активісти, поки що, не можуть здолати підконтрольних меру чиновників, які вперто не бажають виконувати постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду щодо скасування містобудівних умов та обмежень на скандальне будівництво (вступає в дію з моменту оголошення), та цілеспрямовано заводять процес у глухий кут після, здавалося б, остаточної перемоги громади. 

Згідно закону про регулювання містобудівної діяльності, скасування містобудівних умов і обмежень веде до скасування декларації про початок будівельних робіт – норма прямої дії закону.

Пряма дія закону – дія закону незалежно від наявності нормативних актів, що конкретизують чи доповнюють його. При Прямі дії закону його норми застосовуються безпосередньо. Це дає змогу суб’єктам правовідносин звертатися до судів та інших державних органів за захистом порушених прав, посилаючись на Пряму дію закону.

І, не дивлячись на подану до Верховного суду забудовником касаційну скаргу, до якої, між іншим, долучилась Тернопільська міська рада, відділ державного архітектурно-будівельного контролю ТМР мав одразу ж скасувати зазначену декларацію згідно закону, а на офіційному веб-сайті повинна була з’явитися відповідна інформація.

До касаційної скарги долучилась Тернопільська міська рада

Але закон для підлеглих міського голови Тернополя – ніщо.

Так, начальник вищезгаданого відділу державного архітектурно-будівельного контролю Михайло Горішний заявив, що… “не розуміє постанови суду”! Після того, як представники ініціативної групи занесли йому листа із вимогою скасувати декларацію про початок робіт, він повідомив, що дасть відповідь у 30-денний термін, що, знову ж таки, є незаконним – він мав виконувати норму прямої дії.

Люди звернулись до прокурора Тернополя Марцуна М.І. Після консультацій з ним, була написана заява щодо контролю за виконанням рішення суду, яку, у свою чергу, було скеровано слідчому для долучення до кримінальної справи, розгляду і відповідної реакції в строк, встановлений законом.

Паралельно, члени ініціативної групи надіслали листа начальнику Управління містобудування, архітектури та кадастру Василю Бесазі щодо постанови суду, на той випадок, якщо він послідує прикладу Горішного і теж «включить дурня», мовляв, не знає про рішення.

З самим «культурно-мистецьким центром» теж не все просто. Якщо хтось бачив об’єкт на території ПК “Березіль”, той переконався – ні культурою, ні мистецтвом там і не пахне. Мова йде про банальний багатоквартирний житловий будинок.

От тільки підземного паркінгу там не може бути апріорі – це теж незаконно. У нормах чітко вказується, що допускається влаштування споруд для зберіганні автомобілів у багатоповерхових житлових і громадських будинках… за винятком, окрім інших, установ культури і мистецтва.

Після того, як активісти під час судових слухань намагались довести, що місто не отримає у власність приміщення культурно-мистецького центру, забудовник вніс зміни до інвестиційної угоди, згідно яких площа «центру» (іншими словами квартир загальною площею 400 м.2) все ж належатиме місту. Втім, сама будівля від цього не змінилась і за всіма ознаками продовжує нагадувати класичну багатоповерхівку.

Члени ініціативної групи висловили припущення, що і цей пункт згодом буде переписано, і зазначені приміщення залишиться у власності інвестора, а це, ще раз нагадаємо – ПП “Еверест-Тер” та ТОВ «АТТІКА-Т».

Люди обіцяють, що наступним кроком задля виконання постанови апеляційного суду, будуть звернення до Генеральної прокуратури (є надія, що там вже не працюють покровителі ТМР), а також до депутатів Верховної Ради. Громадськість сподівається, що запас «бронебійності» підлеглих Сергія Віталійовича Надала вичерпується і в Тернополі все ж почнуть виконуватися рішення судів.

Читайте також: Прийняти рішення з 14-ї спроби. Підводні течії та каміння під забудовою 8,7 га землі Тернополя (частина 1)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE