Politerno > Україна і світ > Лукашенко наказав виводити гроші з російських банків і ув’язнив кандидата Кремля на виборах

Лукашенко наказав виводити гроші з російських банків і ув’язнив кандидата Кремля на виборах

  • 20 Червня, 2020
  • 1208 Переглядів
  • 0

Влада Білорусі наказала держпідприємствам припинити обслуговування і вивести гроші з усіх банків, крім державних.

Про це повідомляють Naviny.by  і  TUT.by з посиланням на джерела в банківських колах. 

Команда була дана саме по банкам з російським капіталом, розповів один з банкірів. Це в тому числі «дочки» Ощадбанку і ЗЕБа (БПС-Сбербанк і «БелВЕБ»), які традиційно активно співпрацювали з держустановами.

Вказівка ​​прийшла в третій декаді травня: підприємства з держкапіталом стали отримувати листи з грифом «для службового користування» з міністерств та концернів, які посилалися на доручення уряду.

У самому Кабміні існування подібного документу не підтвердили, але процес запустили: ряд держпідприємств виконали доручення. Листи про необхідність перевести рахунки в держбанки розсилали, зокрема, «Беллегпром» і Мінбудархітектури.

Ноги у ініціативи ростуть з адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка, стверджують джерела. За особистим дорученням Лукашенка минулого тижня силовики нагрянули з обшуком в мінський офіс Белгазпромбанка, який належить «Газпрому»,  де вилучили 4 млн доларів готівкою, цінні папери, золото, а також колекцію картин вартістю 20 млн доларів.

Топ-менеджери банку були затримані у кримінальних справах про несплату податків і створенні ОЗУ. Опинившись за гратами, вони дали свідчення на колишнього главу банку Віктора Бабаріко, який балотувався на пост президента Білорусі на майбутніх президентських виборах.

У четвер Бабаріко був затриманий і поміщений в СІЗО КДБ. Глава Комітету державного контролю Білорусі Іван Тертелю заявив, що до протиправної діяльності в банку причетні великі «начальники в «Газпромі», а, можливо, і вище».

Домовлятися з Лукашенком Кремль посилає главу МЗС Сергія Лаврова, який 20 червня прибуде до Мінська з дводенним візитом. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив в п’ятницю, що дії Білорусі не залишаться без відповіді.

Як повідомлялося, президент Білорусі Олександр Лукашенко 3 червня підписав указ про відставку діючого уряду. 

4 червня Лукашенко назвав ім’я нового прем’єр-міністра країни. Керівником кабміну став Роман Головченко, який досі обіймав посаду голови Державного військово-промислового комітету. Першим віцепрем’єром призначений Микола Снопков, котрий до лютого працював на посаді заступника глави адміністрації президента, а впродовж останніх місяців – посла Білорусі в Китаї.

Нагадаємо, лідери ЄС прийняли рішення продовжити економічні санкції проти Росії через анексію Криму та дії з дестабілізації ситуації на сході України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE