Politerno > Україна і світ > Після затримання “вагнерівців” у Мінськ вводять війська – в опозиції говорять про спектакль

Після затримання “вагнерівців” у Мінськ вводять війська – в опозиції говорять про спектакль

  • 29 Липня, 2020
  • 1224 Переглядів
  • 0

До столиці Білорусі після новини про затримання під Мінськом групи російських найманців стягують військовослужбовців. 

В одну з військових частин Мінська прибула колона з вітебськими номерами. А на основній транзитній дорозі в країні розгортають військові намети, пише Telegram-канал “NEXTA Live”.

“Сьогодні ми отримали кілька десятків повідомлень про те, що в Мінську і, відповідно, по Мінську рухалася значна колона техніки з солдатами. На супроводжуючих машинах були номери Вітебської області. Кінцевим пунктом колони виявилася в/ч 5448 внутрішніх військ на столичній вулиці Маяковського”, – пише канал.

В іншому повідомленні “NEXTA Live” призводить фото наметів.

“На трасі М1 війська встановлюють намети. Навіщо і на який термін – поки невідомо. Попередньо, на цій ділянці траси будуть проходити щорічні навчання зі зльоту/посадки військової авіації на трасу”, – йдеться у записі.

У той же час ккоординатор громадянської кампанії “Європейська Білорусь” Андрій Санніков в коментарі виданню “Гордон” заявив, що затримання найманців російської приватної військової компанії “Вагнер” у Білорусі може бути постановкою, організованою разом із Москвою.

Він назвав операцію “самодіяльним колгоспним спектаклем”.

“Ніхто навіть про найменшу правдоподібність не подбав. Геббельсівські рецепти в дії: чим більша брехня, тим швидше їй повірять люди”, – заявив опозиційний політик.

Він зазначив, що подібні “спектаклі” білоруси спостерігають кожен виборчий рік, “коли у Лукашенка погані справи”.

“У 2006 році голова КДБ виліз на телеекран і почав лякати громадян, що в Білорусь завезли отруєних щурів, щоб запустити їх у систему водопостачання. Потім щури благополучно зникли. У 2010 році ловили бойовиків, які заготовили вибухові речовини і металеві прути, щоб підривати Будинок уряду. У 2017 році писали, що готується збройний переворот. Того ж року був джип з “українськими бойовиками”, який прорвався через кордон Білорусі з території України. Але і він потім розчинився в повітрі”, – навів приклади Санніков.

Він додав, що кілька затриманих бойовиків “Вагнера” воювали на Донбасі й числяться в базі “Миротворець”. “Було б непогано Україні зажадати їх видачі”, – сказав політик.

Як вважає він, президент Олександр Лукашенко не наважився б затримувати росіян без дозволу Кремля.

“Найімовірніше, ця постановка організована разом із Москвою… Думаю, цього разу вистава розрахована на Захід. У Лукашенка погані справи. Путін не дуже хоче йому допомагати грошима. Тому Лукашенко розраховує отримати гроші із Заходу.

Йому ж допомагали, коли він поводився як останній негідник у зв’язку з пандемією, – і ЄБРР, і Всесвітній банк підкинули грошенят. Думаю, він і зараз хоче підтримку. Тому йому спало на думку показати, що в Білорусі розігрується той же сценарій, що і в Україні: мовляв, “Вагнер” – це ті самі “зелені чоловічки”. Він спробує переконати Захід, що Кремль нападає на Білорусь, а він єдиний, хто може гарантувати незалежність і протистояти РФ”, – розповів Санніков.

Він зазначив, що дії Лукашенка представляють “реальну загрозу для всіх сусідів – України, країн Балтії, Польщі”.

“Його гру треба сприймати як витівку хворого диктатора, який чіпляється за владу. Довіряти цим заявам не варто. Росію влаштовує цей шахрай і його слабкість. Вони хочуть якомога більше отримати від нього. Радує лише те, що вони і підтримувати його не особливо прагнуть”, – наголосив Санніков.

Нагадаємо, в ніч на 29 липня у Білорусі під Мінськом силами групи “А” КДБ при підтримці ОМОН ГУВС затримали 32 бойовика російської приватної військової компанії Вагнера, ще одну людину виявили і затримали на півдні країни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE