Politerno > Україна і світ > В Україну прибув екскандидат у президенти Білорусі, який переховувався в Росії

В Україну прибув екскандидат у президенти Білорусі, який переховувався в Росії

  • 2 Серпня, 2020
  • 744 Переглядів
  • 0

Ексглава Парку високих технологій і політичний опонент Олександра Лукашенка Валерій Цепкало, який раніше рятуючись від арешту втік з Білорусі до Москви  вже приїхав в Україну.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на прессекретаря Цепкало Олексія Урбана.

“Валерій Цепкало вже знаходиться у Києві”.

24 липня Цепкало з двома дітьми виїхав з Білорусі. Політик боявся, що його заарештують на батьківщині. Його дружина розповіла, що має інформацію не тільки про потенційний арешт чоловіка, але і можливе позбавлення сім’ї батьківських прав, тому дітей також вивезли за кордон.

14 липня Центрвиборчком Білорусі не зареєстрував Цепкала кандидатом у президенти, мотивуючи тим, що у політика немає необхідних для цього 100 тисяч достовірних підписів за його висунення. Ініціативна група Цепкала зібрала понад 200 тис. підписів. За даними штабу, у виборчкоми було передано 160 тисяч підписів, але ЦВК Білорусі визнав достовірними менше 80 тисяч з них.

Дружину колишнього претендента в президенти Білорусі Вероніку Цепкало викликають на допит, а її сестру вранці 30 липня затримали.

Нагадаємо, 29 липня в Білорусі затримали 33 іноземних громадян, які виявилися бойовиками “Вагнера”. Вони прибули з Росії й оселилися в санаторії під Мінськом. У Білорусі вважають, що метою бойовиків була “дестабілізація ситуації під час виборчої кампанії” президента Білорусі.

До столиці Білорусі після новини про затримання російських найманців почали стягувати військовослужбовців. 

Імена багатьох із 33 затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнер” є в українській базі “Миротворець” – як учасників війни на Донбасі.

Зокрема, виявилося, що 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК “Вагнер” воювали на Донбасі. 

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що група бойовиків могла бути використана для дестабілізації ситуації в країні напередодні президентських виборів.

Рада нацбезпеки й оброни України пропонувала МЗС домагатися екстрадиції бойовиків групи “Вагнер”. 

СБУ заявила, що ініціюватиме екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнер”, які воювали на Донбасі.

Білорусь поінформувала Україну про ситуацію навколо затримання російських бойовиків і просила перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні.

1 серпня стало відомо, що затримані у Білорусі бойовики ПВК “Вагнера” дають свідчення, але їх пояснення непослідовні і суперечливі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE