Politerno > Україна і світ > НАЗК: підписаний президентом закон про гральний бізнес не може бути реалізований

НАЗК: підписаний президентом закон про гральний бізнес не може бути реалізований

  • 11 Серпня, 2020
  • 861 Переглядів
  • 0

НАЗК заявляє, що впровадження закону про гральний бізнес у чинній редакції призведе до появи корупційних схем під час отримання дозвільних документів і зробить неможливою чесну конкуренцію та прозорі правила діяльності у сфері азартних ігор, також закон має 2 взаємовиключних положення.

Про це заявило Нацагентство з питань запобігань корупції у листі до президента Володимира Зеленського, передає прес-служба агентства.

“НАЗК наголосило, що попри те, що цей документ спрямований на зменшення корупції, він містить корупційні ризики та фактично не може бути реалізований, оскільки його положення суперечать одне одному”, – наголосили у відомстві.

Зазначається, що НАЗК провело антикорупційну експертизу законопроєкту, виявивши понад два десятки суттєвих корупційних ризиків, серед яких:

  • процедура формування складу Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей суперечить Конституції, а необхідна кількість її членів для ухвалення рішень чітко не визначена;

  • широкі дискреційні повноваження Комісії (можливість діяти на власний розсуд) під час визначення переліку суб’єктів господарювання, що здійснюватимуть сертифікацію та інспектування грального обладнання, можуть призвести до суб’єктивних рішень її членів та формування корупційних практик;

  • запровадження нових дозволів без внесення змін до Закону України “Про перелік дозвільних документів у сфері господарської діяльності” може призвести до зловживань під час здійснення державного нагляду;

  • підстави для отримання та анулювання ліцензії на здійснення діяльності у сфері азартних ігор чітко не визначені. Через це Комісія зможе зловживати повноваженнями та надавати ліцензії обраним підприємствам;

  • процедура внесення плати за видачу ліцензії на здійснення діяльності у сфері азартних ігор є суперечливою, оскільки передбачає два варіанти її внесення, які виключають один одного. Застосовуючи ці взаємовиключні норми на власний розсуд, Комісія зможе “підігравати” потрібним учасникам ринку.

У НАЗК додали, що підписаний закон не може бути реалізований з огляду на наявність в його тексті двох взаємовиключних положень:

  • в одному положенні йдеться про те, що кандидатури для призначення на посади голови та членів Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей на розгляд Кабінету міністрів вносить прем’єр-міністр;

  • інше положення визначає, що відповідні кандидатури на розгляд Кабінету міністрів вносяться Комісією з питань вищого корпусу державної служби за результатами проведення конкурсу.

“НАЗК сподівається, що президент ініціює зміни, які дозволять усунути вказані корупційні ризики та зробити закон можливим для виконання”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 11 серпня президент Володимир Зеленський підписав закон 2285-Д про державне регулювання грального бізнесу, не дивлячись на дві взаємовиключні норми про визначення органа-регулятора ринку, який Верховна Рада ухвалила 14 липня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE