Politerno > Україна і світ > Візит Венедіктової до Мінська у справі затриманих бойовиків зірвано білоруською стороною – журналіст

Візит Венедіктової до Мінська у справі затриманих бойовиків зірвано білоруською стороною – журналіст

  • 13 Серпня, 2020
  • 832 Переглядів
  • 0

Білорусь ухиляється від видачі 9 громадян України – злочинців з ПВК “Вагнер”, які незаконно прибули до Білорусі напередодні президентських виборів і були затримані правоохоронними органами.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

“Як відомо, Білорусь затримала 34 бійці російської “Приватної військової компанії “Вагнер”, серед яких виявилося 9 громадян України, які брали участь у злочинах на території України. Клопотання про екстрадицію злочинців білоруська сторона не приймає, мотивуючи це зайнятістю у зв’язку з внутрішніми подіями. За даними джерел Цензор.НЕТ серед українських дипломатів, повідомлення президента Білорусі Олександра Лукашенка 9 серпня про те, що Генеральний прокурор України не прибула до Мінська для обговорення питання екстрадиції злочинців “Вагнера”, пояснюються зривом цього візиту білоруською стороною”, – розповів журналіст.

“Офіс Генерального прокурора України кілька разів звертався за запрошенням до своїх білоруських колег з питань організації візиту Генпрокурора Ірини Венедіктової, проте жодних заходів білоруси не вживають. Жодні спільні заходи без взаємодії з керівництвом Генпрокуратури Білорусі українські правоохоронці на території сусідів країни самі здійснювати не мають повноважень”, – зазначив він.

“9 громадян України, затримані в Білорусі, є небезпечними злочинцями, які брали участь у вбивствах та інших тяжких злочинах у складі бандитських формувань, розшукуються українськими правоохоронними органами, і підлягають видачі на основі договору про екстрадицію. Українські дипломати побоюються, що Росія тисне на Білорусь, з метою невидачі злочинців з України”, – резюмував Бутусов.

Нагадаємо, російське видання “Комсомольская правда” повідомило, що бойовики ПВК “Вагнера” опинилися в Мінську, вирішивши “підзаробити на охорону за кордоном”, але підступні співробітники СБУ “використовували втемну” злочинців.

Зокрема, розповідається про “Сергія Петровича”, який обдзвонював найманців з ПВК і запрошував попрацювати на охорону нафтових об’єктів у Сирії. Він цікавився їхнім бойовим досвідом на Донбасі (в першу групу увійшли громадяни України, які отримали російські паспорти), про те, що квитки купувалися в Україні … Видання нарікає, що найманці квитки порвали – в іншому випадку вони могли “вивести на СБУ”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE