Politerno > Україна і світ > Кравчук відчуває, що Путін, Лавров, Козак і Гризлов хочуть миру на Донбасі та пропонує спілкуватися з ОРДЛО

Кравчук відчуває, що Путін, Лавров, Козак і Гризлов хочуть миру на Донбасі та пропонує спілкуватися з ОРДЛО

  • 17 Серпня, 2020
  • 1463 Переглядів
  • 0

Росії “набридла” війна на Донбасі, а українська делегація в ТКГ може спробувати налагодити перші контакти з громадянським суспільством ОРДЛО в режимі відеоконференції.

Про це представник України в Тристоронній контактній групі перший президент України Леонід Кравчук заявив в інтерв’ю “Сьогодні”.

“Я уважно слухаю всіх росіян: президента, міністра закордонних справ, Козака, Гризлова. Я відчуваю, що вони хочуть, щоб на Донбасі був мир. Я відчуваю це. Я не гарантую, що я вже все зрозумів до деталей, заглянув, вибачте, в душу кожного з них. Але, гадаю, Росії також набридла війна, російські матері, сини яких гинуть на Донбасі, плачуть такими ж гіркими сльозами, як і українські”, – зазначив Кравчук.

За його словами, війні не може бути продовження, її потрібно закінчувати миром.

“Я переконаний, що вони вже не чіплятимуться за ці питання, про які ви кажете. Якщо раптом ми відчуємо, а я допускаю таке, що вони не хочуть жодних поступок, ми показуємо, що ми готові, а вони кажуть “ні”…Ну що ж, тоді, принаймні я, мені вистачить мужності, сили і волі сказати: ми робили все, що могли, з огляду на українську законодавчу базу, Конституцію, міжнародне право, але нас не почули, тому я бачу, що Мінський процес не має перспективи. Ми починаємо шукати інші можливості”, – додав Кравчук.

За його словами, українська делегація в ТКГ може спробувати налагодити перші контакти з громадянським суспільством окупованого Донбасу в режимі відеоконференції.

“Є світовий досвід, тут немає нічого особливого. Є інтернет, різні форми спілкування, щоб не йти, їхати і збиратися. Можна створити спеціальну відеоконференцію. Головне, мати бажання. Думаю, Росія не перешкоджатиме. Я чув, що Росія нас звинувачує саме в тому, що такого спілкування немає. Коли ми почнемо це робити, а вони скажуть “ні”, ми скажемо: ви що, млинців об’їлися?”, – розповів він.

На його думку, на окупованих територіях Донбасу є ознаки громадянського суспільства.

“Є люди, які не брали і не беруть участі у війні, не ходять зі зброєю, живуть в неймовірно складних умовах. І ми говоримо, що нам потрібні журналісти, викладачі, працівники вищих навчальних закладів …Ми хочемо, щоб ці люди спілкувалися між собою. І на перших порах ми говоримо саме про спілкування на рівні громадянського суспільства. А коли ми відчуємо, що вже домовляємося, тоді можна переходити на інший рівень. Зараз не йдеться про спілкування з бойовиками”, – додав Кравчук.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE